Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Символи

Знаме на гр. Троян

Знамето на Община Троян е официален общински символ. То изразява самочувствието, силата на традицията и гордостта на гражданите на общината и е отличителен знак във вътрешните и международните ѝ отношения. Знамето на Община Троян е правоъгълно, едноцветно, златисто-жълто. Периферията му е опасана от тъмни златисто-жълти ресни. В централната част е разположен гербът на гр. Троян в цветове. Златисто-жълтият цвят на Знамето на Община Троян е № С10; М25; Y100; К15 по скалата СМYК (ЦМИК) за текстил. Цветът на Знамето на Община Троян символизира слънцето, на духовната интуиция и на просвещението. При вертикално окачено знаме, прикрепено към напречник, максималната му дължина може да достигне до пет широчини, като основата на герба се разполага по посока на земната повърхност в средата на знамето. Знамето на Община Троян има правоъгълна форма със съотношение на широчината към дължината – 3:5, с размери 18Х30 см., 24Х40 см., 90Х150 см. и 129Х 215 см. Оригиналът на знамето е с размери 129Х215 см. и се съхранява от кмета на Общината. Знамето е изработено от текстил – тъкан плат сплитка “лито”. Платът е изтъкан от основни и вътъчни нишки с еднаква дебелина от 100% химична коприна (полиестерна-ПЕК, или полиамидна – ПАК, или вискозна – ВИК). Шевните конци имат състав, свиваемост и устойчивост на обгаряне, еднакви с тези на плата. Знамето е издигнато постоянно на:

- пилон на площад “Възраждане”, заедно с националното знаме и европейско знаме;

- в залата за провеждане на заседания на Общинския съвет;

Знамето се издига временно на:

- сградите, където се провеждат сесии на Общинския съвет;

- по време на националните и официалните празници, на празника на града, международни конференции или съвещания, общонационални и международни, спортни, културни и други прояви;

- на сградите на общинските училищни заведения и културни институти;

- мероприятия, провеждани на територията на града.

Знамената се поддържат в изряден естетичен вид и се подменят съгласно изискванията.

 

Герб на гр. Троян

Гербът на Община Троян е официален общински символ, израз на местното самоуправление и местната администрация. Гербът на град Троян представлява “испански щит” със заоблена основа. Щитът е със смесено разделение /разсечен и разбит/ и в неговите части са разположени следните символи:

1. В разсечената 1/3 част е поставена Планината, изобразена чрез верига от декоративно стилизирани върхове, оцветени в зелено.

2. В лявата 1/3 “разбита” част на син фон е стилизирано изображението на реката.

3. В пространството, получено от пресичането на 2/3 вертикала с 2/3 хоризонтала, е поставен избраният символ за пазител на града -изправен, въоръжен, обърнат наляво златен лъв, държащ и охраняващ ключа на град Троян.

Гербът присъства като елемент от знамето на гр. Троян, почетните знаци и огърлицата – медальон. Гербът може да се тиражира в различни сувенирни варианти, да се отпечатва на хартия и червен восък, да се уголемява или умалява при спазване съотношенията между отделните елементи в него. Гербът на Община Троян е централен елемент в знамето на Община Троян, задължителен елемент от официалната бланка за кореспонденция на Община Троян.

 

Огърлица – медальон на кмета на община Троян

Огърлица – медальон. Метална огърлица с окачен на нея герба на Троян. Огърлицата е уникална и се изработва в единичен екземпляр. Огърлицата – медальон се връчва на кмета при встъпването му в длъжност. Съхранява се от кмета на Общината. Огърлицата – медальон се носи от Кмета на общината при тържествени церемонии:

  • Встъпването му в длъжност;

  • Националния празник на Република България и всички официални празници;

  • Празника на гр. Троян;

  • Тържествени сесии на Общинския съвет – Троян.

 

Химн на гр. Троян

Химн на гр. Троян е “Марш на 34-ти Троянски пехотен полк”/ “Героите от Дойран”/ Музика – Камен Луков, текст Л.Бобевски.

 

Представителен печат на община Троян

Представителният печат на община Троян е кръгъл, с надпис “Община Троян”, който е разположен по периферията и в средата е изображението на герба на гр. Троян. Представителният печат се полага само върху оригиналите на официални документи с важно общинско значение и дългосрочна валидност. Представителният печат се съхранява при Кмета на община Троян.

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook