Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Читалищни библиотеки в община Троян ще кандидатстват по програма Глобални библиотеки - България

13
Юли
2009
logo_gb.gif
Библиотеките при седем читалища на територията на община Троян имат готовност да кандидатстват в първия етап на програмата Глобални библиотеки – България. Това са библиотеката при Народно читалище “Наука” – Троян и читалищните библиотеки в Борима, Дебнево, Черни Осъм, Врабево, Шипково и Орешак.
Програмата Глобални библиотеки е финансирана от фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Партньори от българска страна са Министерство на културата, Държавна агенция по информационни технологии и съобщения, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национално сдружение на общините в Република България и Програмата на ООН за развитие.
През 2008 година беше направено проучване на българските обществени библиотеки, въз основа на което бе одобрен предварителен списък с библиотеки, потенциално избираеми по програмата. В този списък от Ловешка област преобладават читалищните библиотеки от нашата община.
Целта на програмата е да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез ползването на безплатен Интернет и други информационни и комуникационни технологии, за да се подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество, да се повиши качеството им на живот и да се ускори развитието на гражданското общество. Предвижда се да бъдат осигурени компютри, периферни устройства и софтуер, цялостна обучителна програма за библиотекарите и безплатен достъп и обучение за ползване на Интернет за посетителите на библиотеките.
Във втория етап на програмата, който стартира през февруари 2010 годнина, ще кандидатстват и останалите наши читалищни библиотеки.
 
[Назад]
Последна промяна:
Разглеждания: 1900

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook