Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Завърши първи етап от обученията на професионалните приемни родители в област Ловеч за общините – партньори на Проект „Приеми ме 2015“

 Приемните семейства от Ловеч, Тетевен и Троян участваха в първи етап от годишната програма за провеждане на поддържащи обучения от общо четири. Семействата са разделени на две групи, обхващащи  възрастовия диапазон на настанените деца с мярка на закрила – от 0 до 3 годишна възраст и на децата между 3 и 18 години. „Стимулиране на говорните умения на децата от 0 до 3 години“ е темата, по която се дискутираха въпроси за важността от навременно наблюдение върху ранното детско развитие и необходимостта от подкрепа при затруднение  относно грубите и фини двигателни умения, развитието на речта и езика, социалните и емоционални умения на децата в ниска възраст, които могат да бъдат временни или да станат постоянни след време.

„Рискове при използване на социални мрежи и интернет“ е другата тема, която е с обхват приемните семейства за децата над 3 годишна възраст, предвид повишения интерес към използването на социални мрежи не само от подрастващите, но и от алтернативните семейства, в които се отглеждат настанените деца. Дискутираха се рисковете при сърфиране в интернет и начини за предпазване от злоупотреба на лични данни и финансови средства, кражба на самоличност, кибертормоз, заразяване с вируси, интернет игри, комуникиране с непознати, измами, малтретиране и моделите на подражаване, които се представят в социалните мрежи.

Програмата за обучение на приемните семейства е разработена в четири направления, целящи да се разглеждат теми, свързани с често срещани трудности и съвместното им решаване. Целта на Областен екип по приемна грижа – Ловеч е приемните родители, заедно с институциите и социалните услуги да изградят здрава мрежа за подкрепа на децата, отглеждани в семейства извън техните биологични.

 

Последна промяна: 14:46, 27 Март 2023
Разглеждания: 210

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook