Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Троян ще отбележи 151 години от гибелта на Васил Левски с факелно шествие

16
Фев
2024
Троян ще отбележи 151 години от гибелта…

На 18 февруари Троян ще отбележи отново подобаващо годишнината от гибелта на един от най-видните български герои – Васил Левски. За пръв път в града ще се проведе факелно шествие. 
Шествието символично ще свърже двете паметни места в града, напомнящи ни за делата на Апостола на свободата – хана на Васил Спасов, на който в последните десетилетия се поднасяха венци и цветя на признателност, и новия паметник на Левски – разположен пред сградата на НЧ „Наука – 1870 г.“. 


Общинската администрация вече отправи покана към всички училища на територията на общината, спортни клубове, културни институции, НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево. Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки ще водят шествието, което ще освети пътя през главната улица на града. 


С огъня символично ще се опитаме да пренесем заветите на Апостола, които да осветяват пътя и делата ни и занапред. Факелът е символ на приемственост и показва връзката на сегашните поколения с миналите, като показва почитта на потомците. Шествието ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски в центъра на града. 
Каним всички жители и гости на общината да се включат в първото факелно шествие в Троян. Начало на събитието – 18 ч. на 18.02.2024 г. (неделя). 


На 17 февруари,  от 11 часа пред паметника на Васил Левски на площад „Възраждане“ ще бъде даден старт на 16-то издание на традиционния национален крос „По стъпките на Левски“. Организатори са СКО Хемус, Община Троян, Общински комитет Васил Левски - Троян и Троянски манастир. На финала всички участници ще получат медальон за участието си.  
Регистрацията на участниците е онлайн на следния линк: https://tracksport.live/e/nacionalen-kros-po-stiepkite-na-vasil-levski

 

 

снимка: Google Images


 

Последна промяна: 11:04, 11 Март 2024
Разглеждания: 190

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook