Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Традициите срещат бъдещето

08
Юни
2023
Традициите срещат бъдещето

На 7 юни 2023 г. 11:00 часа в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак се проведе празник под надслов: „Традициите срещат бъдещето“.

Повече от 140 ученици от 6 училища на община Троян почерпиха от опита и знанията на изявени майстори, запознаха се с техниката на изработване на грънчарски изделия. Създадоха свои творения на грънчарското колело, рисуваха на стъкло, пирографираха, научиха за португалското керамично изкуство - Азулежу.

Директорът на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, г-н Илиев представи възможностите за създаване на млади творци в областта на традиционното изкуството.

Целта на събитието е да привлече млади хора към каузата за съхраняване и развитие на традиционните занаяти, като част от българското и европейско културно наследство, за запазване на автентичните похвати и техники на старите майстори.

Празникът се организира от Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Община Троян, Европейски център „Европа директно“-Габрово и РСО „Централна Стара планина“ и е посветен на Европейската година на уменията.

Ателиетата се ръководиха от Румен Георгиев – майстор-керамик, носител на първа награда от тазгодишното издание на изложбата със състезателен характер „Троянски майстор 2023”, Мила Воденичарова – ІІ награда „Троянски майстор 2023”, преподавател в НУПИ „Проф.Венко Колев”; Веска Колева – троянската гордост в дърворезбарството, Емилия Емилева – художник-керамик, представи португалското керамично изкуство – Азулежу; Неда Личева – стъклопис. На 23.06. ще открие изложба в НИХЗИ, Анета Ганчева води занаята пирография.

Идеята на Община Троян е да привличаме млади хора към каузата за приемственост и развитие на традиционните занаяти, като част от културно ни наследство.

Последна промяна: 08:01, 8 Юни 2023
Разглеждания: 257

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook