Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Събития, посветени на Св. Спиридон – празник на майсторите

09
Дек
2021
Събития, посветени на Св. Спиридон – празник…

Всяка година по случай празника на майсторите – Свети Спиридон, Община Троян, Музеят на занаятите и Националното изложение – с. Орешак организират различни събития. Тази година те ще бъдат в петък, 10 декември, както следва:

15.00 ч. - Музей на занаятите – Троян

Изложба „Троянските пътеки на Петър Гигов“

Изложбата е посветена на големия бусински грънчар Петър Гигов, който в продължение на десетилетия е радетел за опазването на грънчарство в с. Бусинци, Трънско. Участва в национални и международни изложби на художествените занаяти и приложни изкуства -  с. Орешак, Пловдив, „ Етъра”, Москва, Токио, Делхи, Прага, Осло, на световното изложение в Осака. През 1963 г. е удостоен със званието „Заслужил деятел на народното изкуство” и е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен.

Ще бъдат показани негови произведения, които се съхраняват във фондовете на Музея, придобити при участията му в изложби в Троян и Орешак. Включени са съдове и архивни материали, предоставени от личната колекция на племенника на Петър Гигов – Александър Кожухаров, учредител на фондация „Петър Гигов и бусинската керамика“.

Изложбата ще остане до края на м. февруари 2022 г.

16.00 ч. - Информационно - културния център - гр. Троян

Представяне на книгата „Глина“ и среща с автора Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. „Глина“ е роман, в който са втъкани много от думите, представени в блога.

Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.

Направени сме не от думи, а от кал.
Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.
Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.

17.30 часа - Галерия „Серякова къща“

Изложба живопис и скулптура на три художнички от Плевен –

Диана Тончева, Олга Ваткова и Румяна Живкова

Изложбата ще продължи до 10 януари 2021 г.

Всички събития ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки.

Последна промяна: 15:29, 9 Декември 2021
Разглеждания: 478

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook