Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Предстои 29-то издание на Български фестивал на сливата

16
Сеп
2022
Предстои 29-то издание на Български фестивал на…

От 23 до 25 септември в град Троян и село Орешак ще се проведе 29-тото издание на Български фестивал на сливата. Организаторите обещават вълнуваща програма, традиционни изкушения и нови събития, в които всеки може да се включи с дух и настроение, както гласи мотото на фестивала.

Програмата стартира на 23 септември с традиционното дефиле, но с нестандартен подход. В дефилето  под надслов: „От раклите на баба“ ще могат да се включат не само Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки, НД „Традиция“, читалищни състави, гостуващи изпълнители, местни производители и занаятчии, граждани и гости на града. Предизвикателството към всички участници е да  бъдат  облечени в народни носии или дрехи, съдържащи фолклорни и етно мотиви. Вашите снимки и видеоматериали от дефилето могат да участват във фото конкурс, за който са предвидени тематични награди, осигурени от местната фирма за дизайнерско облекло -„Везба“.

„Везба“ е спонсор на световното първенство по художествена гимнастика и Български фестивал на сливата. Водеща фирма в изработването на облекла с български шевици. С техните продукти може да съхраните частица от българската история, директно във вашия гардероб.

Сборен пункт за дефилето е улицата пред Малкия пазар от 17.00 часа, а началото  на шествието е в 17.30 ч. Маршрутът  е от улица „Васил Левски“  към пл. „Възраждане“ със спирки пред кафене „Тифани“ и кръстовището пред Марковския мост, а на площада водещият - Александър Сано,  заедно с Кмета на община Троян – г-жа Донка Михайлова, ще дадат началото на фестивалните дни. 

В град Троян вечерта на 23 септември младежката публика ще има възможността да се наслади на музикалните изпълнения на популярните поп изпълнители – Михаела Маринова, Тото и Лъчезар от  група „СкандаУ“. Преди тях добро настроение ще създадат танцово студио „Бордо“, обичано и очаквано от местните любители на модерния балет.

Програмата в съботния ден, 24 септември, ще започне с  възстановка „Троянецът - войник и сливопроизводител“ на Национално дружество „Традиция“, Регионален клон „34-ти пехотен троянски полк“ и  традиционното запалване на казана за изваряване на сливова ракия. В откритата сцена с танцови и музикални изпълнения са заявили участие над 20 състава, сред които има участници от Видин, Оряхово, Варна и др. Предвидена е кулинарна изложба на ястия и други изкушения със сливова тематика, както и конкурс за най-добра домашна сливова ракия. Подготвени са три парична награда за трите най-достойни ракии.

За най-малките, в градинката пред Информационно-културния център, са организирани интересни занимания от гостуващи творци: рисуване на стъкло, занимания по калиграфия, работа с глина и хартия. В неделния ден, 25 септември, отново в градинката пред ИКЦ, може да се включите и в хоротека за деца с обучител – професионален танцьор от школата за народни танци при НЧ „Наука-1870 г.“ - Троян.

Нов момент в програмата на фестивала е мотошествието с атрактивните мотори на “Widows Sons-Bulgaria”, които ще преминат през площад „Възраждане“  и ще останат за декор на най-очаквания вечерен концерт на 24 септември (събота) на рок-легендите от група „Фондацията“ - „Щурците на 55”. Фестивалната програма в неделя ще завърши с гостуващата танцова трупа „Master of the dance“ и хоротека, която ще поведе групата за народни танци „Ха, за здраве“ при НЧ „Наука-1870 г.”

Всеки ден присъстващите ще могат да се включат в традиционната улица на занаятите с над 120 занаятчии и местни производители с майсторски свидетелства, да опитат традиционни кулинарни изкушения и да участват в томболата за голямата награда – нощувка за двама в хотел „Дива“, с. Чифлик.

В празничните дни може да се насладите на изложбата „Изкуство върху коприна с полъха на Балкана и морето“ (на I-я етаж в ИКЦ), атрактивната арт инсталация на Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ (на пешеходния мост към ИКЦ), на хубава музика и много забавления.

Програмата в Орешак, от където преди 29 години започва Българския фестивал на сливата, също включва традиционни и нови събития. Откриването на фестивала  е с начален час 11.00 часа в съботния ден – 24 септември, като честта да го открие събитие ще има формация „Големите гайди“ от Асеновград.

На откритата сцена ще имат възможност да се изявят местните танцови състави и музикални изпълнители от близките населени места, а освен тях в програмата са предвидени концерти на Валерия Момчилова - солист на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, танцов и кукерски състав при НЧ „Васил Левски-1900 г.“ на село Войнягово, ФТА „Магия“ - Ловеч и Духова музика „Заедно“ - Троян, които ще закрият фестивалната програма в Орешак. Разбира се, ще бъде спазена традицията за запалване на казана за изваряване на ракия в събота от 11.30 часа и  ще бъдат отличени най-добрите майстори на традиционната сливова напитка.

Вярваме, че в празничната програма всеки ще намери нещо за себе си и ще запази хубавите емоции и настроение задълго!

 

Последна промяна: 07:59, 19 Септември 2022
Разглеждания: 368

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook