Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Първият стипендиант на Общинският фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ започна работа в МБАЛ – Троян

28
Окт
2021
Първият стипендиант на Общинският фонд за подкрепа…

Първият успешно завършил обучението си стипендиант на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“   започна работа като медицински рехабилитатор в МБАЛ „Д-р Георги Стоев-Шварц“, Троян през месец септември. По изрично желание на младата жена не оповестяваме нейното име. В момента още двама студенти по медицина получават подпомагане, като се очаква да започнат работа в близките няколко години.

Припомняме, че Фондът, финансиран към момента със средства от общинския бюджет, беше основан през 2017 г. като инструмент, чрез който да се повлияе положително върху тенденцията за застаряване и недостиг на медицински специалисти в общината. Идеята за създаването му не е взаимствана от друга организация и следва модела на изпитаната в миналото практика за привличане на млади специалисти в организациите чрез отпускане на стипендия. Възможност за привличане на средства в него има и чрез дарения или чрез финансиране от публични програми и проекти.

Ежегодно ръководителите на общинската болница и на СБАЛББ - Троян информират кмета за недостига на медицински специалисти по направления, а чрез средства от Фонда се подпомага обучението и специализацията на лекари, медицински сестри, акушерки и лаборанти за нуждите на лечебните заведения на територията на общината.

Финансовото подпомагане се осъществява под формата на ежемесечни стипендии за съответната учебна година, в размер на 60 % от минималната работна заплата в страната, а стипендиантът се задължава да работи в някое от двете болнични заведения в града за срок, не по-кратък от времето, през което е получавал стипендия.

Чрез прилагането на тази практика не само болничните заведения имат възможност да привлекат дефицитни специалисти, но и младите медици получават финансова помощ за завършване на образованието си и гаранция, че ще започнат работа по специалността.

За да бъде популяризирана и разширена дейността на Фонда, наскоро общинска администрация изпрати  писма до ректора на Плевенския медицински университет и до директора на Медицински колеж – Плевен, с молба да съдействат за контакт със студенти, които биха желали да се реализират професионално в община Троян.

 В ход е и прилагането на други мерки за кадровото обезпечаване на общината с медицински специалисти, включително предоставянето на безплатни общински жилища и парцели за строителство на желаещите да се преместят и работят в троянските болници.

Приемът на документи от страна на желаещите да се възползват от възможностите, които Фондът за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ на Община Троян осигурява, е целогодишен. Подробна информация може да бъде открита на: https://www.troyan.bg/bg/normativni-i-strategicheski-dokumenti/pravilnik-za-organizatsiyata-i-reda-na-rabota-na-obshtinski-fond-za-podkrepa-na-profesionalnoto-razvitie-na-kadri-v-sektor-zdraveopazvane-za-obshtina-troyan

В последните няколко години механизмът на Общинските фондове работи успешно и изцяло в полза на гражданите на общината.

 

Преслава Иванова

Община Троян

 

 

Последна промяна: 13:09, 28 Октомври 2021
Разглеждания: 383

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook