Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян е партньор по проект ‘’Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”

20
Яну
2022
Община Троян е партньор по проект ‘’Ritual…

Фестивалът Ritual Gatherings и Община Троян стартират публична анкета за проучване на местната културна екосистема.

Проучването се реализира във връзка с изпълнението на проект "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”, в рамките на който ще бъдат проведени няколко проучвания и събития на териториите на общините Кюстендил, Троян и Шумен - партньори по проекта.

Културният фестивал Ritual Gatherings, съвместно с община Троян, стартира провеждането на публична анкета, с цел проучване на местните публики на културни събития и идентифициране на техните желания, предпочитания, честота и вид на посещавани мероприятия, както и мотивация за посещаване на културни събития. Публичната анкета за местната публика е част от серия проучвания, целящи да направят анализ на моментното състояние на културната екосистема в общината. Паралелно с ще бъдат проведени и проучвания за местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Троян, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи.  

Екипът на фестивала вече предприе организиране на фокус групи с местните културни оператори и културни дейци, с цел идентифициране на техните дейности, политиките им спрямо достъп и достигане до публиките, капацитета, и предприемаческите им познания. В края на годината ще бъде създаден и динамичен архив с регионални ритуали и обичаи на сайта на проекта www.ritualgatherings.com, с цел съхранение на специфичните за селището живи традиции или съживяването на забравени такива. Като резултат тези активности ще бъде изготвен дигитален културен профил и инфографика на община Троян, на база на която ще бъде изготвена стратегия за привличане и ангажиране на съществуваща и нова публика.   

Ritual Gatherings e интердисциплинарен културен проект, състоящ се от серия регионални събития в общините Кюстендил, Троян и Шумен през месец май, последвани от ежегоден, културен фестивал Ritual Gatherings на плаж Камчия, който през 2022 ще се проведе в рамките на 5 дни – от 28 юни до 3 юли.  

Концепцията на Ritual Gatherings има 5 опорни точки – природа, музика, храна, изкуство и ритуали, чрез които изследва тясно свързаните понятия за ценности и идентичност. Темите за личните ни, но и колективни ценности и идентичност, фестивалът разглежда през призмата на актуални социални, културни, икономически и екологични промени и проблеми.  

Микросъбитията в трите общини са умален вариант на фестивала, с културна и професионална програма. По време на културната програма в микросъбитията ще бъдат представени регионални и национални творци и ще бъдат реализирани творчески работилници за публиката.  

Ritual Gatherings и община Троян, любезно ви молят да попълните анкетата, за да може тя да отрази максимално точно моментните нагласи и предпочитания гражданите на общината, относно културни събития и прояви.

> Публичната анкета за предпочитанията на местната публика в община Троян може да бъде попълнена тук:  

https://www.surveymonkey.com/r/TroyanAudienceQuestionnaire

Проучването е напълно анонимно и съобразено с действащото законодателство.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За Ritual Gatherings: 

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа в размер на  199 984 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.  

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.  

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg

www.asori.org

www.ritualgatherings.com

Файлове и ресурси

Последна промяна: 09:44, 16 Февруари 2022
Разглеждания: 558

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook