Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Козлодуй черпи от опита на Троян в сферата на производството на екологично чисти плодове и зеленчуци

26
Окт
2023
Община Козлодуй черпи от опита на Троян…

Представители от Община Козлодуй заявиха желание да посетят общинската ни администрация, с цел проучване на практиката ни за отглеждане и производство на екологично чисти плодове и зеленчуци.

На 25 октомври, само ден след като Общината получи награда на националната конференция „Достъп до добра храна“, четирима експерти от Община Козлодуй (трима еколози и един юрист) посетиха троянските общински оранжерии.

Борис Бояджиев, директор на дирекция „Общинска собственост и икономка“ и Силва Капоунова посрещнаха гостите и разказаха за процеса от зараждането на идеята до реализирането ѝ към момента. Припомняме, че през 2020 г. започнаха дейностите и в края на мандата Община Троян има създаден оранжериен комплекс на площ от около 2 дка, включващ: 3 оранжерии тип „Тунелна“, всяка една от тях с покрита площ от 200 кв.м. и поливна инсталация; обслужваща сграда с хладилни помещения; обработваеми външни площи и регистриран пчелин от 5 пчелни семейства. Практиката и влагането на произведените плодове и зеленчуци в детското хранене, привличат все повече интереса и на други общини.

През месец март тази година, ученици от гимназията от побратимения ни град Перн-ле-Фонтен, придружени от преподавател от същата гимназия, осъществиха визита в Троян, с цел посещение на общинските еко оранжерии. Учениците работиха по проект за изграждане на овощни градини и еко оранжерии по примера на Троян.

Последна промяна: 15:39, 26 Октомври 2023
Разглеждания: 366

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook