Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

„Нощ в музея” в Троян

28
Апр
2023
„Нощ в музея” в Троян

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 13 май 2023 г. от 16 до 22 часа предстои поредната „Нощ в музея” в Троян. Събитието носи своето начало като европейска инициатива, отдавна превърнала се и в национална. В нея се включват много галерии, музеи и други културни институции. В Троян тя се провежда в навечерието на 18 май – Денят на музеите, като неслучайно е избран съботния (неработен) ден, за да бъдат привлечени повече гости на града.

 

В програмата очаквайте:

 

Централна сграда на Музея на занаятите:

 

16 часа - Ателие „Керамика“ (рисуване на керамични чинийки и изработване на пластична декорация от глина).

 

17:30 часа - Представяне на майстора на ковано желязо Божидар Стоянов от с. Рибарица.

 

18 часа - Откриване на изложбата „ЗАХАР, КАФЕ & СИЕ“, гостува Исторически музей – Горна Оряховица

 

„Захар, кафе & сие“ представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Събрани са десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др.

Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления, ангажирани с мелене, печене, съхранение и пиене на кафе или чай. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.

 

Художествена галерия „ Серякова къща”:

19.00 часа - Музикално - артистичен пърформънс с участието на "Певците", Доктор Веги и "Нюанси". Дегустация на български вина сомелиерска колекция . Други изненади.

Съвместно събитие с музика, интересна хореография и любопитни скечове, подготвени специално за Нощта в галерията от вокална формация „Певците” с художествен ръководител Светла Червенкова, доктор Вергиния Борисова стоматолог и вокален изпълнител, и театрална школа „Нюанси”. По време на събитието публиката ще има удоволствието да дегустира и да научи малко повече за български вина сомелиерска колекция,предоставени от магазин „Винослав”, както и да разгледа творби на троянски и гостуващи художници, подредени в залите на галерията.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян, а входът в двете институции ще бъде свободен.

Заповядайте!

Последна промяна: 10:51, 28 Април 2023
Разглеждания: 379

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook