Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Интригуваща среща със Здравка Евтимова в навечерието на 24 май

18
Май
2023
Интригуваща среща със Здравка Евтимова в навечерието…

На 22.05.2023 г. от 17.00 часа в Tуристически информационен център - Троян ще се проведе среща-разговор с писателя и преводач от английски език г-жа Здравка Евтимова. Авторката сама се представя като „влаков писател”, защото много от историите й са се родили в купетата на влаковете между Перник и София. Но за каквото и да разказват, произведенията ѝ ни омагьосват  с три неизменни съставки – доброта, съпричастност и любов. Всеки неин разказ е притча, оцветена в богата тоналност от емоции и съдби, създаден със строгост и много обич.

Разкази на Здравка Евтимова са публикувани в литературни списания и антологии в над 30 страни по света. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език. Разказите й са носители на награди от редица престижни международни литературни конкурси.
Здравка Евтимова има издадени три сборника с разкази във Великобритания, четири сборника в САЩ и по един в Канада, Израел, Гърция. Нейни романи са издадени в САЩ, Китай, Италия, Македония и Сърбия. Разказът ѝ „Кръв” (Blood, в превод на самата авторка) е откупен от компанията Houghton Mifflin Harcourt (САЩ) и е  публикуван в американски учебници и справочници в 1 милион екземпляра.

Пред троянската публика авторката ще представи сборниците  „Кръв от къртица“, „Юлски разкази“ и романите „Една и съща река“ , „Резерват за вълци и хора“, издаден през 2022 г., отличен с наградата „Цветето на Хеликон“.

Последна промяна: 08:32, 18 Май 2023
Разглеждания: 268

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook