Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Информация от РС „ПБЗН” – Троян

11
Яну
2024
Пожарна-Троян

Минималните температури ще са предимно между минус 10° и минус 5° C. Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни. Използването на отоплителните уреди да се извършва при повишено внимание и съгласно указанията за експлоатация на производителя. Не се допуска поставяне на горими материали в близост до отоплителни и нагревателни уреди. Складирането на горивни материали да се извършва в обособени за целта помещения. Забранено е поставянето на горими материали в евакуационни стълбищни клетки и негорими материали по начин, по който възпрепятстват свободното движение на пребиваващите в сградата. Редовно почиствайте комините от наслоени сажди. В случай че метеорологичните условия не позволяват почистването на комини, не засилвайте огъня в горивната камера, за да се предотврати запалването на саждите. Очаква се да се създаде обстановка, която ще бъде подходяща за образуване на ледени висулки. Голяма част от тях се образуват над пешеходни зони, площадки и пътеки, като по този начин създават опасност за преминаващите. Необходимо е повишено внимание при преминаване покрай сгради и съоръжения. Премахването на висулките е задължение на собствениците, които са длъжни да създадат организация за своевременното им отстраняване. При невъзможност от тяхното отстраняване е необходимо обезопасяване на района по подходящ начин като предупреждение за падащи опасни елементи.
В голяма част от малките населени места автомобилите се паркират на уличното платно, като по този начин се стеснява широчината на пътя. Това от своя страна затруднява преминаването на спасителна техника и забавя реакцията като удължава времето за оказване на помощ. Необходимо е кметовете по населени места да вземат необходимите мерки и предупредят собствениците на автомобили, земеделска техника и други, които паркират превозните средства така, че стесняват улиците.

Телефон: Оперативен дежурен 068 668642,
Е-mail: оперативен център: fscp -rs-troyan@mvr.bg
РС „ПБЗН” – Троян


Как да опазим природата от пожар?
Не изхвърляй неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!
Машините и моторните превозни средства, работещи на полето и в гората, трябва да са технически изправни.
Паленето на огън в гората е забранено, освен на обезопасените и обозначени за това места.
Преди да запалиш огън на разрешените за това места, се увери, че разполагаш с вода или други средства за загасяването му, при поява на вятър и при напускане на мястото.
Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци.
Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър – той може да разнесе горящите частици, без да имате възможност за навременна реакция.
Силният вятър увеличава притока на кислород към огнището и подпомага развитието на пожара.
Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
За да се предотврати самозапалване, прясното сено се складира на дебел слой само след като изсъхне.
За да се предотвратят пожарите, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под и около тях се оформят просеки, които периодично трябва да бъдат почиствани.
Абсолютно забранено е опалването на стърнищата.

Какво да правим, ако попаднем в близост до пожар в природата?
Ако забележиш признаци за пожар в природата (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо да оцениш обстановката – да се ориентираш за мястото на възникването му, фронтът и посоката на придвижване на огъня. При опасност от усложняване на ситуацията потърси безопасен път и напусни района на пожара, в посока обратна на посоката на вятъра. Придвижвай се в близост до водоеми или водоизточници /язовири, езера, реки и потоци/. След като избегнеш първоначалната опасност, по най- бързия начин подай съобщение за забелязания пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството. Ако имаш информация за хора в близост до огнището на запалване или в района на пожара, подай бързо тази информация. Ако запалването е в начална фаза, може да го потушиш с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако имаш възможност използвай вода или налична техника. Защити дрехите и косата си от запалване (при възможност ги намокри), както и дихателните си пътища (с мокра тъкан или други предпазни средства). Разкажи на пристигналите на място пожарни екипи цялата информация, с която разполагаш и следвай техните указания
 

Информация на РС „ПБЗН” – Троян

Последна промяна: 13:25, 11 Януари 2024
Разглеждания: 209

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook