Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Децата на Троян отбелязаха първи юни с множество събития

02
Юни
2023
Децата на Троян отбелязаха първи юни с…

Интересен и пъстър бе празникът за най- малките – 1 юни, Международния ден на детето. Община Троян организира множество събития, ориентирани към детската публика, а към празничната програма се присъединиха и други културни и образователни институции с инициативи за децата. Още на 30 май „Лятно театро“ изпълни площад „Възраждане“ с настроение, интересни работилници и атракции. На организираните забавни игри, куклен театър и шоу със сапунени мехури се порадваха както децата от детските градини и училищата, така и родителите, които се включиха като придружители. Лошото време не попречи на габровската художничка Ива Пенчева да проведе Творческата асамблея „Празнични докосвания в цвят и коприна“  на 31 май. В ателиетата за рисуване върху стъкло, керамика и листи за издраскване се включиха над 80 деца.

В деня на  самия празник началникът на РСПБЗН – Троян, главен инспектор Петър Петров - награди победителите от общински и областен кръг на конкурса „С очите си видях бедата“. Следобед Общинската комисия за борба с противообществените прояви съвместно с инспектор Мешев от Детска педагогическа стая проведе викторина с ученици от петите класове на тема „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, а с най-малките, макар и не на открито, прочетохме българската приказка „Мързелан и Мързеланка“ и „Патилата на метлата“ от Джулия Доналдсън. В края на събитието и малки и големи оцветиха своите любими герои от приказките. Всяко дете си тръгна с подарък – книжка „ Чудесата са в природата“, любезно предоставени от автора Милена Димова. 20 години отбеляза школата по изобразително изкуство към НЧ „Наука -1870 г.“ с ръководител Маргрет Креклешка, на традиционната изложба бяха експонирани рисунки на децата – участници, отличени на национални конкурси през годината.

Събития за децата предложиха и ЦПЛР – Троян, които организираха пленер за рисуване „Детство мое“, НИХЗИ – с. Орешак с ателиета по керамика и пирография, училището в село Дебнево и читалищната библиотека в село Шипково.

Дъждът не позволи част от инициативите, посветени на 1 юни, да бъдат проведени, но не можа да  попречи на усмивките върху лицата на децата.

Последна промяна: 14:22, 2 Юни 2023
Разглеждания: 186

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook