Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Ден на водното спасяване и първи стъпки в рибарството

17
Юни
2024
хвърляне на топка

На 15 юни от 9.15 ч. до 13.00 ч., на язовир „Ледево“ в местността „Барковец“, за четвърти път в общината, се проведе Ден на водното спасяване и първи стъпки в рибарството. Организатори са Българския Младежки червен кръст Ловеч и Троян, в партньорство с Ловно-рибарско дружество Троян, стопанисващо язовира и с подкрепата на кметство с. Врабево, Община Троян. Инициативата е част от дните, посветени на превенцията от водни инциденти в началото на ваканцията.

В състезанието се включиха 11 деца, разделени в три възрастови групи.

При отлична организация и слънчево време участниците проявиха старание и търпение при улова на риба. За първи път се включиха състезатели от гр. Плевен, гр. Априлци и две украински деца, живеещи в гр. Троян.

По време на риболова младите доброволци на БМЧК-Ловеч и Троян раздадоха на състезателите книжка „Приятели с водата“, в която по забавен и илюстрован начин са описани различните опасности, криещи се в и около водоемите. Час по-късно на всеки участник бяха задавани въпроси и поставена оценка за отговорите и попълнените игри и кръстословици. Всеки участник опита късмета си и в играта “рибарче“, в която се съревноваваха колко рибки ще хванат срещу своите придружители. Децата се оказаха по-ловки от родителите си.

В 12.30 приключи риболовното състезание. Директорът на БЧК-Ловеч Цветомира Георгиева лично преброи и изтегли уловените рибки от всеки участник и изчака децата сами да пуснат улова си обратно в язовира.

Директорът на БЧК-Ловеч и доброволците от БМЧК направиха демонстрация как се поставя спасителна жилетка, как се спасява човек във водоем с топка с въже и обясниха отново опасностите, които крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях. Всички участници опитаха правилно хвърляне на топка със спасително въже в язовира. Представена бе и демонстрация как се оказва първа долекарска помощ.

Класирането на участниците се извърши на база трите компонента в състезанието: улов на риба, отговори на въпроси от книжката „Приятели с водата“ и играта “рибарче“.

Журито класира състезателите, както следва:

Първа възрастова група: I място Данислав Ангелов

                                            II място Гордей Колесников

                                            III място Мартин Минков.

Втора възрастова група: I място Тоня Суватчиева

                                            II място Божидар Ангелов

                                            III място Иван Христов.

Трета възрастова група: I място Павло Богдански

                                            II място Марина Стоева

                                            III място Егор Колесников.

Статуетката „Шампион по риболов“ бе присъдена на Павло Богдански, отличил се с най-добри резултати в трите части на състезанието.

Организаторите наградиха призьорите в трите възрастови групи с медали. Всички участници получиха грамоти, клетва на рибаря и лакомства от БЧК-Ловеч. Кметът на с. Врабево Мария Михова подари на децата по една плувка, а от спонсорите Сдружение „Филстар Боби Фишер“ и Владимир Динов собственик на магазин „Бракониер“- Ловеч, малките рибари получиха захранка за риба и пособия за риболов.  

Община Троян благодари на организаторите, партньорите и спонсорите за прекрасния ден на водното спасяване и риболова, донесъл забавления, знания и надградил умения в децата и техните родители.

Последна промяна: 15:38, 17 Юни 2024
Разглеждания: 147

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook