Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Терзийско

Кмет: Пламен Шабанов

069612/ 320
GSM: 0885/ 880 405

terziisko@troyan.bg

 

Обща информация:

Село Терзийско се намира на12 км. от Троян.  Разположено е сред живописна хълмиста котловина, заобиколена от двете страни от реките Ръждавец и Лопошница.

Терзийско е типично балканско селце, опасано с вековни дъбови и букови гори и красива панорамна гледка към най-високите врхове на Стара планина и Предбалкана.

Селото има само 202 човека постоянни жители, но живописната природа привлича тук много преселници от страната и чужбина, които поддържат ваканционни жилища.

Няколко майстори-грънчари поддържат страта слава на селото като занаятчийски център. В близост до селото има обширни насаждения от арония и малини, както и овощни градини.

 

История:

Създаването на село Терзийско се случило някъде между 1650 и 1700 г., чрез сливане на наколко пръснати колиби на хора, потърсили спокойствие и закрила в планината.

Основният поминък на местните по онова време е свързан с животновъдството, овощарството и грънчарството.

Наличието на находище на качествена глина в района се оказало предпоставка за развитието на грънчарския занаят тук. Смята се, че Терзийско е селото, в което за пръв път се изработва глинен съд, завърта се грънчарското колело и се изважда първата грънчарска пещ. Така селото получава и първото си име – Грънчар.

В горната махала започнали да идват майстори-терзии от Ловеч и Троян. В последствие някои от тях се преселили тук и махалата получила името си – Терзийска.

Западно от селото в живописна, затворена котловина е било разположено някогашното турско село Коман. Селото било голямо и добре уредено, административен център на околните махали. След Освобождението землището му се слива с това на Терзийско.

 

Природни и културни забележителности:

В селото има над 90 непроучени могили, които заедно с откритите фрагменти от глинени съдове и останките от крепостни стени, свидетелстват, че мястото е обитавано в продължение на дълги векове.

Паметник на Захари Стоянов

След разгрома на четата на Бенковски след няколкодневно скитане из Стара планина Захари Стоянов намира подслон в днешното с. Терзийско, но след предателство е заловен и откаран в затвора. Ежегодно се прави и възстановка (жива картина) за залавянето на Захари Стоянов.

Църква ,,Св. Никола“

Празник на селото и на Ден на грънчаря

Цачковата дупка – вертикална пещера с дължина 50 м.

Водопад „Коман“ - Намира се в землището на с. Терзийско, на р. Команска, висок е около 2.5 м.

На около 2 ч. пешеходен преход от селото се намира хижа „Коман“

 

Именити личности:

  • Петър Банчев Петров – професор по икономика
  • Минчо Герджиков – бивш заместник-кмет на София
  • Минчо Казанджиев – бивш кмет на Ловеч
  • Цвятко Дочев – художник
  • Спас Дочев – скулптор
  • Владимир Златков – дърворезбар
  • Дочо Вачков - актьор
Последна промяна: 13:03, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 4653

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook