Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Орешак.jpg

Кмет:  Мая Найденова

06952/ 23-12
GSM: 0885/ 880 351

oreshak@troyan.bg

 

Обща информация:

Орешак e най-голямото село в община Троян (1889 човека). Намира се на около 8 км. от общинския център Троян и на около 20 км. от обаятелното старопланинско градче Априлци. Селото е разположено по двата бряга на р. Черни Осъм и е едно от местата в общината, които са най-интересните от културна и историческа гледна точка.

В селото кипи живот – от една страна благодарение на неспирния поток от туристи, от друга заради будния дух на местните, които влагат много енергия във всичко, с което се занимават – от бизнес, та чак до организиране на летни кино-прожекции.

Прохладните гори и мекият климат на Балкана правят село Орешак атрактивна дестинация през цялата година. В околностите има безброй места за излети и разходки, а билкарите могат да се натъкнат на редки и изключително лековити видове.

Само на няколкостотин метра от село Орешак се намират третият по големина манастир в България ,,Успение Богородично“ и уникалното за страната Национално изложение на художествените занаяти и изкуства.

Селото е прочуто в цяла България и благодарение на десетките мебелни фирми, които функционират там. Добре представени са традиционните за региона занаяти - грънчарство, резбарство и др. Орешак предлага разнообразие от места за настаняване и заведения за хранене.

Не на последно място, активният духовен и културен живот на селото се поддържа и благодарение на местното читалище ,,Развитие – 1898 г.“ В наши дни към него функционират танцов ансамбъл ,,Възраждане“ с вокална група за народни песни, самодеен театрален състав и най-богатата библиотека в общината след Троянската – 23 000 тома. 

 

История:

Археологически разкопки свидетелстват, че този район е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

Най-ранните писмени сведения за село Орешак (с турско име Кузлук) са от османските регистри през 1631 г., според които първоначално там са съжителствали 13 домакинства. Любопитен факт е, че първоначално село Орешак било наричано на името на минаващата през местността река Черни Осъм (днес съседното село носи това име), а малко по-късно, когато идват повече преселници, мястото се превръща в естествен център и заимства името на областта, с което е известно и до днес – Орешак. Благоприятното географско положение и защитата на Стара планина за кратко време превръщат няколко колиби в оживена територия, която си извоюва статут на село.

Днес село Орешак е известно най-вече с изящните си медни съдове, уникалната керамика, накитите, гиздавите плетива и бродерии, дело на майстори от цялата страна. Занаятчийството по тези земи е познато и проспериращо още от втората половина на XVIII век, когато местните творци се събирали край стените на Троянския манастир, за да покажат произведенията си.

 

Културни и природни забележителности

Троянски манастир:

Разположеният в красива местност на брега на р. Черни Осъм Троянски манастир ,,Успение Богородично“  е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на този край.

Легендата разказва, че е основан около 1600 г. от монах-отшелник, който първоначално построил около Осъма малка дървена църква „Рождество Богородично“ за донесената от Атон чудотворна икона на Св. Богородица Троеручица, която се пази в манастира и до днес.

Поредица от грижовни игумени и будни монаси разширяват и обогатяват мястото, издигайки нови църковни, жилищни и стопански постройки. Разбира се, това се случва и благодарение на подкрепата на свободолюбивите и предприемчиви жители на околните балкански селца и колиби, на зараждащото се занаятчийско съсловие.

Днес манастирският комплекс впечатлява миряните с изключително внушителен вид – прекрасно поддържани са голямата манстирска църква ,,Успение Богородично“(1835 г.), покрита с рисувани от Захари Зограф фрески, кулатата-камбанария (1865 г.), няколкото красиви параклиса, впечатляващият двор с редки растителни видове.

През цялото си съществуване Троянският манастир е локално средище за духовна просвета и грамотност. През вековете към манастира функционира училище, от което започват своя път много будни възрожденски духовници, преписват се книги, пази се искрата на православието и българщината.

По време на своето съществуване манастирът е пряко свързан с борбата за освобождение на българите. Тук Левски основава през 1877 г. единствения в страната монашески революционен комитет (мястото, в което се е укривал, днес е превърнато в музей), пак тук е разкрит команден пункт на воеводите Панайот Волов, Георги Икономов и Тома Хитров по време на Априлското въстание. През Руско-турската освободителна война, игуменът Макарий трансформира комплекса в лазарет за ранените руски войници.

Манастирът е прочут със своята сливова ракия, която монасите произвеждат по тайна рецепта от собствени насаждения и в която слагат повече от 100 билки.

Тук се намира и гробът на последния български патриарх Максим, погребан според изричното му желание в любимата му Троянска обител.

 

НИХЗИ-Орешак:

Създадено през далечната 1971 г., днес Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак е един модерен и функционален европейски център на занаятите, в който чрез ежегодни изложби, семинари и други събития се разкрива красотата на националното и световното изкуство.

Изложението е уникално, както с експонатите си, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети. Във всяка зала има оборудван демонстрационен кът, където можете не само да наблюдавате как се изработват предмети на народните занаяти, но и да опитате сами да се докоснете до характерните за региона занаяти - грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество.

Всяка от неговите девет изложбени зали, разположени сред просторен парк, е посветена на различен тип занаят - керамика, художествена обработка на тъкани, дърворезба, ковачество и т.н., а от търговския базар на изложението могат да бъдат закупени сувенири и произведения на майстори на народни занаяти.

 

Махала Баба Стана:

Махалата се намира едва на около 2 км. от с. Орешак и до нея се стига по тесен, но добре асфалтиран път. Името си носи от вдовицата Стана, която, за да се спаси от турския произвол, се заселва в местността през 16-17 в., заедно с дванайсетте си деца. Постепенно други заселници също намират пътя до красивата и изолирана местност и така, докато в началото на ХХ в. населението на селището достига 600 души. С името на ,,Баба Стана“ се свързват не една и две интересни истории - има свидетелства, че мястото е било населявано още от траките в античноста, чиито надгробни могили се намират почти в самата махала, за да потъне в последствие в забрава за векове.

Днес красивата махала, сгушена в Балкана, преживява отново разцвет – построен е параклис ,,Света Богородица животворен източник“, възстановени са старото училище и дузина автентични къщи. Реновирани са и старият кладенец в центъра на селото и каменната чешма. ,,Баба Стана“ има много малко постоянни жители, но все повече хора откриват пътя до нея, връщайки се отново и отново към уюта и спокойствието на това зелено кътче.

 

Традиционни празници:

Традиционен Великденски панаир

Всяка година Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата организира Великденски панаир. В рамките на три дни гостите на Орешак имат възможността да съчетаят посещението на Троянския манастир по повод Възкресение Христово с посещение на изложба-базар на предмети на народните художествени занаяти.
 

Храмов празник на Троянския манастир и Традиционен панаир на занаятите

Ежегодно, още от втората половина на 18 в.,  на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите в Орешак, на който  майстори от цялата страна показват своите произведения. Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира, могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня в прохладните бирарии.

 

Празник на Сливата

Може да се каже, че Орешак е ,,родно място“ на най-атрактивния празник в района – този на Сливата и сливовата ракия. В последните десетилетия той прераства в Български фестивал на сливата, провеждащ се паралелно в селото и гр.Троян.

С уважение и отговорност жителите на Орешак продължават да запазват и развиват традицията и организират всяка последна събота на месец септември празник, посветен на  отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти.

Посетителите могат да се насладят на богата програма с много концерти, открита сцена за самодейни фолклорни състави, традиционни конкурси (кулинарен, за най-добра домашна сливова ракия и т.н.), арт ателиета по керамика и дърворезба, демонстрация (и дегустация) на традиционна сливова ракия и много други изненади.

 

Именити личности:

 • Константин Хаджикалчев – български търговец, политик и дарител;
 • Климент Старозагорски (1897 – 1967) - Старозагорски митрополит;
 • Максим Български (1914 – 2012) - Български патриарх и Софийски митрополит;
 • Максим Пловдивски (1850 – 1938) - Скопски, Ловчански и Пловдивски митрополит;
 • Софроний Доростолски и Червенски (1897 – 1995) -  Доростоло – червенски митрополит.
 • Георги Маринов (1924 – ?) -  български политик от БКП, заместник-министър.
 • Лалю Димитров (1928 – 2011) -  български политик от БКП, народен деятел на изкуството и културата.
 • Цочо Билярски - български историк.
 • Неофит Калчев (12 май 1848 – 22 март 1928)  - монах, лечител и просветител, автор на книгата „Народен домашен лекар“.
 • Дочо Полендаков (1924 – 2018) - български партизанин, офицер, генерал-майор.
 • Стоян Стоянов – дългогодишен управител на НИХЗИ –Орешак и председател на НЧ”Развитие 1898г.”
 • Христо Илиев /Инчо Кмета/ – кмет на селото два мандата, председател на читалищното настоятелство, дългогодишен директор на завод ,,Метал“ в селото. По време на неговото управление са построени сградите на пощата, читалището, сградата на кметството и здравната служба, новата част на училището, дава се ход за развитие на вилната зона и се обновява основно главният път от Троянския манастир до Кантона. Обновява площада с нови плочки и построява пенсионерския клуб.
 • Стойко Терзиев е друг кмет, който се помни в селото с това, че построява сграда на детска градина „Незабравка” и Дома на покойника.

Файлове и ресурси

Последна промяна: 12:59, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 9709

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook