Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Черни Осъм 2.jpg

Кмет:  Марин Сираков

06962/ 22-33
GSM: 0885/ 880 406

cherniosam@troyan.bg

 

Обща информация:

Скътаното в полите на Стара планина с. Черни Осъм се намира на 12 км. югоизточно от гр. Троян. Границата му на изток стига до гр. Априлци, като минава по върховете Ивандял, Здравченец, Чичова могила, а на запад  - от хижа Дерменка по билото на върховете Чучул, Поленици, Садината и Кленето над Троянския манастир. На юг селото граничи с върховете Добрила, Амбарица и Купена, а на север – със с.Орешак.

Основна заслуга за заселването на селото има близкия Троянски манастир. Тук намират спокойно място и убежище и мнозина българи,  бягащи от турските произволия. Първоначално се е наричало Драгнешко и Манастирско село, а след това Колибето. През 1924 г. чрез референдум се преименува  в Черни Осъм.

Постоянно регистрираните жители на селото днес са 776. Благодарение на активната стопанска дейност на местните фирми и на предприемчивия дух на местните хора, Черни Осъм се очертава като едно от най-будните села в общината. Тук действат Държавно горско  стопанство "Черни Осъм", КООП "Обнова", няколко малки и средни фирми, работещи в сферата на дървообработването и мебелното производство. Добре представени са и занаятите – грънчарство, ножарство, дърворезба и др., както и хотелиерството – настаняване се предлага в многобройни къщи за гости и семейни хотели.

В с. Черни Осъм се намира и единственото в страната Училище за планински водачи. Голяма заслуга за неговото създаване и утвърждаване като институция има дългогодишният му директор Минко Занковски – педагог, културен деятел и запален алпинист.

 

Туристически забележителности и културни събития:

Селото предлага разнообразни възможности за пълноценен отдих и прекарване на свободното време. Може би най-характерна и забележителна е  неговата прекрасна природа. Тя събира букет от красоти, започващи на юг от дивите и непристъпни каньони на митичната златна река Куманица, приютяваща в долината си изключителното разнообразие на редки и застрашени видове растения и животни, величествени природни феномени като Райчова дупка, Птичата дупка, Водната пещера, Хайдушкото игрило, Кралимаркова дупка и  още много ...

Над Черни Осъм надничат и мерят снага с големите старопланински върхове, върховете Садината, Чучул,  Китката, Здравченец. Веднъж достигнал до техните била, дъха на всеки природолюбител спира, за да даде възможност на погледа за наслада...

Черни Осъм е изходен пунк за хижите ,,Яворов лъка“ и ,,Амбарица.

Малко известен е фактът, че в  близост до селото се намират три от най-интересните в културно-историческо отношение храмове в общината. Едва на 2 км от селото се издига един от най-големите български манастири -Троянския манастир ,,Успение Богородично“. Пак в пределите на селото са Зелениковският манастир, който е лятна резиденция на българския патриарх и прекрасно възстановеният през 2020 г. скит ,,Св. Никола“, където според преданието е гробът на прочутия Хайдут Велко.  

В селото има два музейни обекта – Природонаучен музей, който е част от 100-те национални туристически обекта и фотоархивна и етнографска сбирка.

Природонаучният музей в с. Черни Осъм е изключително подходящо за семейна разходка място. Началото на музейната сбирка е поставено през 1965 г. от местния учител по биология Илия Илиев, който заедно със своите ученици започва да събира животински и растителни видове. Постепенно колекцията, подредена в коридорите на училището, се разраства и през пролетта на 1976 г. е преместена в нова сграда. От 1 януари 1977 г. сбирката става филиал на Историческия музей в Ловеч, а като самостоятелен музей се оформя през 1992 г. Днес в него са изложени няколкостотин експоната, представящи голямото разнообразие на животинския свят и природните забележителности в Стара планина и близкия Национален парк ,,Централен Балкан“.

От 2000 година в Природонаучен музей - с. Черни Осъм се помещава Информационен център на Национален парк „Централен Балкан". По този начин посетителите имат достъп до информация за същността на Парка и за видовото разнообразие на неговата територия. В центъра се провеждат открити уроци от служители на НП „Централен Балкан" за ученици, мероприятия за отбелязване на дати свързани с опазване на околната среда и др.

ФБ страница на музея: Природонаучен музей в с. Черни Осъм/ Museum of Natural Sciences – Cherni Osam.

Фотоархивната и битова сбирка,създадена от краеведа и любител-фотограф Дочо Нешков и Дочо Дочев, се помещава в старата читалищна сграда и е посветена на 1300  годишнината от създаването на българската държава. Чрез изложените в нея предмети и снимкови материали, е направен опит да се представи природното наследство на селото и да се проследи неговото културно - историческото развитие от Възраждането до юбилейната 1981 година.

В селото се отбелязват всички значими църковни и календарни празници, като особено оригинален и характерен е местният празник ,,Чукан боб с коприва и хоро се извива‘‘.

 

Именити личности:

  • Кирил Кипров (1897 – 1968), основател на дървопреработващия завод „Обнова" – основен поминък на местното население
  • Петко Кънев (1884 – 1907), революционер от ВМОРО
  • Архимандрит хаджи Макарий (1831 – 1906), виден участник в националноосвободителното движение, игумен на Троянския манастир, съратник на В. Левски
  • Дочо Мичев, краевед и родолюбец, автор на „Страници из миналото на Черни Осъм"
  • Дочо Нешков, създател на Фотоархивната и битова сбирка в сградата на старото читалище
  • Радю Минков, алпинист и популяризатор на туризма и планинарството, автор на "Черни Осъм" (1988), от поредицата "Малка туристическа библиотека"
  • Минко Занковски (1949 – 2006), дългогодишен учител, основател и директор на единственото училище за планински водачи в България, дългогодишен председател на читалище „Знание", заслужил майстор на спорта по алпинизъм

 

Фейсбук страница

 

 


 

Последна промяна: 08:35, 8 Декември 2020
Разглеждания: 7620

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook