Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Зелениковски манастир „Св. Йоан Кръстител“

 

Зелениковски манастир „Св. Йоан Кръстител“

 

Манастирът „Св. Йоан Кръстител“ е действащ манастир на Българската православна църква и лятна резиденция на българския патриарх. Намира се в живописната местност ,,Зелениковец“ в Троянската част на Стара планина, на около 8 км. югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км. южно от село Черни Осъм.

Представлява комплекс от черква и няколко жилищни и стопански сгради. Най-старата от тях е от 1872 г. От тук се разкрива панорама към върховете ,,Левски“ и ,,Голям Купен“.

Зелениковският манастир е основан през 1832  г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений. Малко след това той е опожарен, а по време на Априлското въстание е разрушен от турски войски при преследване на четата на Филип Тотю. През 1913 г. манастирът е отново възстановен, а през 1914 г. е осветена новата църква. Интересно е да се види запазеният богато резбован иконостас, изработен от майстор Филип Македонеца, представител на Дебърската школа.

Манастирът не е водоснабден и електрифициран. Предлага се нощувка при скромни условия, които се компенсират от невероятната красота и спокойствие на мястото.

Зелениковският манастир не е достъпен с автомобилен транспорт. До обителта може да се стигне по два начина -  като се тръгне с кола от с. Черни Осъм по посока Балкана и след около 3-4 км. извън селото се достига до ВЕЦ ,,Черни Осъм. Друг вариант е да се слезе на последната спирка на автобуса Троян - Ч. Осъм и да се продължи по асфалтов път до същото място.

Последна промяна: 17:00, 13 Януари 2021
Разглеждания: 826

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook