Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Църква „Възнесение Господне“

Църква „Възнесение Господне“ – с. Шипково

Църквата "Възнесение Господне" се намира в самия център на красивото планинско селце Шипково. На пръв поглед, скромният външен вид на осветената през 1858 г. църква, не впечатлява посетителите, но вътрешността й пази автентични иконостас и икони. Дърворезбите в храма са дело на местни шипковенски майстори – Дочо Марков и Дочо Ангелов-Марангоза. Иконите са рисувани от тревненски майстори и от троянския иконописец Пенчо х. Найденов.

Мястото, на което е построена църквата, е дарено от местните чорбаджии, а в султанския ферман за построяването и изрично се поставя условието тя да бъде без купол, кръст и камбанария, което обяснява и скромната фасада. В строежа на изградената от дялан камък църква участват с доброволен труд жителите на Шипково, Терзийско и околните села.

Повратен момент в историята на църквата става башибозушкото нападение на 14 октомври 1877 г., което е известно в местната история като ,,Черния Петковден“. Подпалени са десетки къщи и стопански постройки, загиват много мъже, жени и деца, събрани в църквата, за да отбележат годишнината от освещаването на храма.

Храмът отбелязва своя празник на 40-тия ден след Възкресение – винаги в четвъртък. Църквата е обявена за паметник на културата от местно значение.

Достъпна е за посещение след заявка в кметството на с. Шипково – тел. 06966/24 30.

 

Последна промяна: 11:54, 15 Януари 2021
Разглеждания: 484

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook