Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян – сред първите пет общини с най- много одобрени библиотеки по Национална програма “Глобални библиотеки – България”

07
Ное
2009
Община  Троян –  сред първите пет общини…
Читалищните библиотеки от община Троян – в града и селата Борима, Дебнево, Черни Осъм и Шипково са включени в първа фаза / Етап 2009/ на Програма “Глоб@лни библиотеки - България”. С по 6 библиотеки преди нашата община са Пазарджик и Сливен.
Програма “Глобални библиотеки – България” ще осигури информационно и телекомуникационно / ИТ/ оборудване, както и интернет връзка за посетителите в 900 обществени библиотеки в градове и села из цялата страна и ще се стреми да мобилизира средства за ИТ оборудване в още 700 библиотеки, а 3000 служители да преминат цялостна обучителна програма в периода 2010-2012 г. Целта на програмата е да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Очаква се те да разширят обхвата на предлаганите услуги и да станат по-привлекателни за хората.
Общият бюджет на програмата е 50 милиона щ.д., което включва 15 милиона щ.д. гарантирани от Фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от “Майкрософт”, както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България.
Кои библиотеки да бъдат избрани и включени в първата фаза на програмата е определено от независими експерти, Звеното за управление на програмата, 28-те регионални координатори на програмата и представители на ключовите партньори: Министерство на културата; Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Българската библиотечно-информационна асоциация; Националното сдружение на общините в Република България и ПРООН.
Най-голямата библиотека на територията на общината – библиотеката при НЧ “Наука”, има капацитет и възможности да изпълни функциите, които са предвидени в програмата. И досега тя е подпомагала библиотеките от общината, има успешно реализиран проект за обновяване на библиотечния интериор и модернизация на библиотеката, от години предоставя безплатен Интернет на своите потребители, макар и само с две места за читатели. Има значимо присъствие в културния и обществен живот в града.
Община Троян е декларирала своята готовност да бъде партньор на програма “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”. Тя е поела ангажимент да подкрепи изпълнението на програмата на местно ниво за всяка избрана обществена библиотека на територията на общината, като ще сключи четиристранно споразумение за сътрудничество с Министерството на културата, Програмата на ООН за развитие и съответното читалище.
 
{backbutton}
Последна промяна: 17:20, 7 Ноември 2009
Разглеждания: 1921

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook