Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Троянските училища – обновени за първия учебен ден

14
Сеп
2009
uchenici1.jpg

В ОДЗ “Мир” – нови дограми и топлинна изолация на стените. В детското заведение са монтирани 14 слънчеви колектора, които ще топлят вода за битови нужди. Извършено е вътрешно боядисване на помещенията, като парите за това – 4 300 лв., са осигурени от Общината.
От новата учебна година и ОУ “Иван Хаджийски” ще излезе от 19-ия век, след като най-после се сдоби с вътрешни тоалетни. Изграждането им струва на общинския бюджет 45 000 лв. Тъй като сградата е архитектурен паметник, външно саниране е неприложимо. Общината търси друго подходящо решение и подготвя проект за вътрешна изолация и реконструкция.
В СОУ “Васил Левски” – европейски коридор и езиков кабинет.
Освен мерките за енергийна ефективност по проекта, тук до началото на отоплителния сезон ще бъде завършена подмяната на котлите с нови. От делегирания бюджет на училището са вложени 75 600 лв. за обновяване, за да посрещнат 45-годишнината от построяването на сградата. В коридорите са поставени 13 камери за видеонаблюдение  / 7 от МОН и 6 от  средства на училището/.  Училището се гордее и с това, че е единственото в страната, което е спечелило 2 проекта по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Единият е за над 143 хил.лв. за осмисляне на свободното време на учениците, а другият – за около 55 хил.лв. е насочен към професионалната реализация на учениците от паралелките “ Организация на хотелиерството”.
Рекордьорът в инвестирането на собствени средства е НУ “Св.Св. Кирил и Методий”. Подобно на останалите учебни заведения и тук се извършиха дейностите по проекта за енергийна ефективност и преминаване към отопление с метан.
Общината финансира в рамките на 39 000 лв. изграждането на площадка за метаново стопанство, укрепване на покривната конструкция и подмяна на подовите настилки в класните стаи и др.
Учебното заведение задели от собствения си бюджет  87 750 лв. за ремонт и поддръжка на материалната база – ремонт на покрив, подмяна на дюшеме и дограма, нова отоплителна инсталация, нови маси и столове, преустройство на ново помещение за лекарски кабинет. Училището най-после има и актова зала.
Проектът за енергийна ефективност включва още –ЦДГ “Осми март”, Професионалната гимназия по механоелектротехника, спортна зала “Чавдар” и  болницата.
Кметът Акимов подчерта, че инвестицията е сериозна, за едно училище отиват около 120 хил.лв. за метаново стопанство – направени са в три училища и една детска градина. Поетапно ще бъдат извършени такива ремонти и в останалите училища, за да се постигне пълна енергийна ефективност.
 
[Назад]
Последна промяна: 09:16, 14 Септември 2009
Разглеждания: 1909

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook