Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян посрещна гости от Молдова

03
Дек
2009
Община  Троян посрещна гости  от Молдова
37 кмета на общински центрове от Република Молдова посетиха днес Община Троян, водени от Изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Те са в страната ни по покана на българското сдружение. Целта е обмяна на опит с местните власти. Обиколката включва градовете Велико Търново, Габрово и Троян. Тук гостите бяха посрещнати от кмета на общината Минко Акимов и от секретаря Бойко Пъдарски. Те проявиха интерес към Информационния център за обслужване и услуги на гражданите, с дейността на който ги запозна началникът на отдела Йонка Врачанска.
Според Генералния секретар на Асоциацията на местните власти в Молдова Виорел Фурдуй, едно от най-ценните неща, които биха могли да се изведат от българския опит, е постигането на баланс между централната и местна власт. Другият ценен опит е свързан с възможността кметовете да формират сами разпределението на общинските бюджети. В Молдова ситуацията е друга. Там 80% от бюджета към общините е под формата на държавна субсидия и тя отива предимно за образование и заплати и не подлежи на развитие. Интересът на гостите беше към Европейските фондове и изразиха надежда, че ще бъдат поканени за членове на ЕС.
Преди да отпътуват за столицата, някои от кметовете изявиха желание за създаване на контакти и побратимяване с нашата община.
 
{backbutton}
Последна промяна:
Разглеждания: 1690

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook