Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

"Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”

Наименование на проекта

"Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”

Номер от ИСУН

BGCULTURE-2.001-0117

Период на изпълнение

08.06.2021 – 08.04.2023

Дата на сключване на ДБФП

08.06.2021

Бенефициент

Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации - АСОРИ

Партньори по проекта

Община Троян, Община Шумен, Община Кюстендил, Музей на Народните Художествени Занаяти и Приложните Изкуства – Троян, Музей на живото изкуство, Pikene pa Broen

Стойност

390 841,37 лв.

Кратко описание на проекта

Ritual Gatherings е интердисциплинарен културен проект, състоящ се от серия регионални микросъбития в общините Кюстендил, Троян и Шумен, последвани от заключителен ежегоден, културен фестивал Ritual Gatherings на нос Акра, община Созопол. Микросъбитията са умален вариант на фестивала, с културна и професионална програма. По време на културната програма в микросъбитията ще бъдат представени регионални и национални творци и ще бъдат реализирани творчески работилници. В професионалната програма основни фокуси са работилницата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, с цел представянето на формата „Музей в куфар“ и прилагането му при представяне на традиционни ритуали с интерактивни методи във фестивала и работилницата на норвежкия партньор Pikene på Broen, фокусирана върху изследване на понятието и практикуването на ритуали в областта на съвременното изкуство.

 

Фестивалът Ritual Gatherings е базиран на 5 теми, основни за културната идентичност на индивида - природа, музика, изкуство, ритуали и храна. Той ще съдържа тридневна културна програма и двудневен професионален форум. В културната програма ще участват творците от регионалните събития, национални, чужди и разнообразни творци от Исландия и Норвегия. Акцент ще бъдат разработените нови културни прояви, представящи традиционни ритуали, като форма на съвременно изкуство. Предвидени са и разговори с артисти, любителски обучения и работилници. Исландско и норвежко участие ще има и в двудневния професионален симпозиум, под формата на еднодневно обучение по културно предприемачество. През втория ден ще бъдат проведени обучения и работилници с норвежкия партньор, експерти в сферата на културния мениджмънт и творци, боравещи с нови методи за създаване на изкуство.

 

Всички събития ще бъдат проведени в локации с национално културно-историческо значение и включват произведения от областта на музиката, съвременното изкуство, интерактивни инсталации, ленд арт и пърформанс арт.

 

Дейности

  • Организация и управление на проекта;
  • Aнализи, оценки и профили на регионални културни екосистеми;
  • Oрганизиране и провеждане на серия от регионални микросъбития;
  • Oрганизиране и провеждане на заключително национално събитие - интердисциплинарен, културен фестивал със съпътстващ професионален симпозиум - RITUAL GATHERINGS;
  • Публичност и разпространение;
  • Механизми на устойчивост.

Статус на проекта

Изпълнен

 

Последна промяна: 15:55, 13 Март 2024
Разглеждания: 243

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook