Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Био столова, първа и втора фаза

Наименование на проекта

Био столова, първа и втора фаза

Номер от ИСУН

УРБАКТ III 2014-2020

Период на изпълнение

Първа фаза 04.04.2018 - 04.10.2018

Втора фаза 02.01.2020 - 02.06.2022

Дата на сключване на ДБФП

-

Бенефициент

Муан-Сарту Франция

Партньори по проекта

Община Троян и италианския град Росиняно

Стойност

11 126,85 лв.

97 791,00 лв.

Кратко описание на проекта

През месец декември 2017 г. град Троян беше избран за партньор в първата фаза на проект, по който водеща страна е град Муан-Сарту, по УРБАКТ III - програмата за междурегионално сътрудничество на Европейския Съюз, която цели изграждане и развитие на мрежи между европейските градове с цел насърчаване на устойчиво и интегрирано градско развитие.

Община Троян ще участва в партньорство, свързано с екологосъобразните начини на живот. Проектът цели да се насърчи екологосъобразното хранене, включително и чрез нормативна регулация за приемане на определени мерки в това отношение. Община Троян ще почерпи от опита на община Муан-Сарту (Франция) при осигуряване  на биопродукти за децата в детските и учебните заведения на територията ѝ. Община Троян има възможности и дадености за това, но е нужен механизъм за прилагането на този иновативен подход.

Първата фаза на проекта Bio-Canteens – Developing sustainable school meals, an integrated agri-food approach health and environment стартира на 4 април 2018 г. с одобрението на проекта и ще продължи до 4 октомври 2018 г. Водеща страна е френският град Муан-Сарту, партньори са Троян и италианския град Росиняно. По време на първата фаза се подготви на план за действие по "трансфер" на добрата практика - какви дейности и мероприятия ще се вършат от партньорите. На базата на този план, Комитетът по наблюдение даде одобрение за 2-ра фаза, която продължи 24 месеца.

В Муан-Сарту вече 12 години работи общинската земеделска кооперация за собствено производство на зеленчуци и плодове, с цел доставяне на пресни и здравословни био продукти за децата и учениците в общината. Освен това тази практика предоставя възможности за икономия на средства, избягвайки прекупвачите. Тази земеделска кооперация е и типичен пример за Късите вериги за доставка на храни са тези, при които продуктът е проследим до производителя и до фермата, където е произведен. Броят на посредниците между производителя и крайния потребител е сведен до минимум или както е в конкретния случай – до нула.

Втора фаза

Община Троян е силно впечатлена от основните цели на проекта, който реализира съвместно с община Муан-Сарту (Франция), а именно разработване на система за повишаване на стандартите за хранене в ДГ в общината и насърчаване на екологосъобразното хранене чрез създаване на собствено производство на зеленчуци и плодове, с цел доставяне на пресни биопродукти за децата и учениците на територията на общината.

Здравословното хранене на учениците се постига чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

Опитът и механизмът, който общината в Муан-Сарту притежава ни дава възможни решения за прилагане на техния модел и на територията на община Троян.

 

Статус на проекта

Изпълнен

 

Последна промяна: 15:55, 13 Март 2024
Разглеждания: 295

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook