Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Проектът за подобряване на канализацията и пречистването на води беше представен на конференция в Троян

Троян, 31.07.2009 г. С разширена и модернизирана канализационна система ще разполага гр. Троян, а в пречиствателната станция на града ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Ефектите се очакват от пролетта на 2011 г., когато трябва да приключи проект № 58111-88-279 „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. Той е разработен по Оперативна програма „Околна среда” и е на стойност 8 057 097,42 лв. От тях 6 311 738,60 лв. са осигурени от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд, 1 577 934,65 лв. са национално съфинансиране, а 167 424,17 лв. са от бюджета на Община Троян.

На конференция в Троян, която беше открита от кмета на общината Минко Акимов, бяха представени дейностите, които предстои да бъдат извършени, източниците на финансиране на проекта, фирмите-изпълнители и сроковете за изграждане. Проектът предвижда изграждането на 589 м нова канализационна система и реконструиране на 745 м вече съществуваща, обясни Вера Добрева-Съботинова, директор „Планиране и инвестиционна политика” в община Троян и координатор на проекта. Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата и ще намали инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Ще се увеличи значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян, посочи още Добрева.

По проекта ще бъде извършен инженеринг на втори етап на пречиствателната станция в града, където ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Избрана е уникална технология на германската фирма „Биоуъркс” (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH), която ще бъде приложена за първи път в България. До момента пратиката е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители от 300 до 3 млн. При нея почти целият биологичен процес се осъществява в един общ басейн, а управлението му е напълно автоматизирано, обясни чрез видеоконферентна връзка от Германия инж. Руско Русенов, представител на фирмата за България. Технологията позволява значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи. Освен това, тя предполага и значително по-ниски експлоатационни разходи – 0,02 евро на куб. м при средно приета норма за експлоатационни разходи за ЕС 0,30 евро на куб. м. Щастливи сме, че ще можем да приложим нашата технология за първи път в България и се надяваме след Община Троян тя да бъде предпочетена и на други места в страната, заяви от своя страна Маркус Фолмер, представител на „Биоуъркс”.

За изпълнители на инженеринговите и строителни дейности по проекта в гр. Троян след проведена обществена поръчка са избрани фирми с дългогодишен опит и доказани експерти в бранша. Строителството и реконструкцията на профили и колектори от канализацията ще бъде извършено от Сдружение „ВиК Троян 2009”, в което влизат „Пътстрой” ЕАД - гр. Ловеч и „Пътностроителна техника” ЕАД - гр. София. Инженерингът и изграждането на билогичното пречистване е поверено на Обединение „Трейс инженеринг”, което включва фирмите „Хидрострой” АД – гр. Троян, „Трейс груп холд” АД, „Идеал пайп” ЕООД – гр. Трън и германската „Биоуъркс”. Строителният надзор ще се извършва от Сдружение „ПК 2000-Аква” – София, включващо „Пътконсулт 2000” ЕООД – София и „Акваинс” ЕООД – София.

Реализацията на проекта ще допринесе за подобряване състоянието на водите в региона и свързаното с тях опазване на почвите и биологичното разнообразие, а в крайна сметка – и до повишаване качеството на живот на жителите на Троян. Срокът за реализацията на проекта е 28.02.2011 г.

Последна промяна: 15:56, 6 Ноември 2020
Разглеждания: 453

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook