Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Приключи ремонтът на канализацията в Троян по европроект по ОП "Околна среда"

В пречиствателната станция в града ще се извършва биологично пречистване на отпадните води по уникална немска технология

Троян, 12.07.2010 г. Завършени са дейностите по ремонта и доизграждането на канализация в гр. Троян, предвидени в проект №58111-88-279 "Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян". Другата част от проекта – инженеринг на втори етап "Биологично пречистване" на Пречиствателната станция в Троян, е изпълнена около 85%, съобщиха от Община Троян. Крайният срок за приключването на целия проект е края на м. юни 2011 г.

Договорът за проект №58111-88-279 беше подписан в края на декември 2008 г. Проектът се изпълнява по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Общата му стойност е 8 057 097,42 лв., от които 6 311 738,60 лв. са осигурени от Кохезионния фонд, 1 577 934,65 лв. са национално съфинансиране, а 167 424,17 лв. са от бюджета на Община Троян. От общата сума на проекта 1,7 млн. лв. са предвидени за доизграждането и ремонта на канализацията в града, а 5,9 млн. лв. – за изграждането на система за биологично пречистване на водите в съществуващата Пречиствателна станция в гр. Троян.

След проведени обществени поръчки са избрани изпълнители на съответните дейности по проекта. За проектирането и внедряването на инсталацията за биологично пречистване на отпадните води е избрано Обединение "Трейс инженеринг", гр. София, в което влизат "Трейс груп холд" АД, германската фирма Bioworks (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH), "Хидрострой" АД, гр. Троян, и "Идеал Пайп" ЕООД, гр. Трън. Технологията за пречистване на водите е на немската фирма и е уникална по своя характер. В България тя ще бъде приложена за първи път, но вече е изпитана в пречиствателни станции в цял свят – Германия, Китай, Египет, Турция, Дания, Русия и др.

Ремонтът и доизграждането на канализацията в Троян е поверено на Сдружение "ВиК Троян 2009", гр. София, в състава на което са "Пътностроителна техника" ЕАД, гр. София, и "Пътстрой" ЕАД, гр. Ловеч. Строителният надзор се осъществява от Сдружение "ПК 2000 – Аква", гр. София, в което влизат "Пътконсулт 2000" ЕООД, гр. София, и "Акваинс" ЕООД, гр. София. Публичността на проекта се осигурява от "Арт Студио БМ" ЕООД, гр. Троян. Предстои да бъде избран одитор на проекта. Организацията и управлението на проекта се осъществява от екип, определен от кмета на община Троян Минко Акимов.

Срокът за приключване на целия проект първоначално беше м. февруари 2011 г., но по предложение на Министерството на околната среда и водите е удължен с 4 месеца. Работата по него обаче е в напреднал етап. Частта "канализация" дори е приключена, в резултат на което в Троян са изградени и реконструирани главни колектори и профили с обща дължина 1326 м. Въпреки наложилите се временни прекъсвания на работата по втория етап на пречиствателната станция, по-голямата част от дейностите там също са изпълнени. Строителеният надзор върху обектите се осъществява ежедневно.

За информиране на обществеността за проекта е организирана конференция, за която са изработени съответните информационни материали. Информационен билборд на входа на гр. Троян пък дава сведения за финансирането на проекта и приноса на Европейската общност за неговото осъществяване. Същевременно Община Троян поддържа на сайта си редовна рубрика за хода на изпълнението както на този, така и на останалите проекти по ОП "Околна среда".

Последна промяна: 15:59, 6 Ноември 2020
Разглеждания: 389

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook