Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян ще ползва 3,4 млн. лв. европейско финансиране за разработването на проект за водния цикъл на града

Консорциум с международно участие ще извърши консултантските и проектантски дейности

 

Община Троян ще ползва финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ за разработване на интегриран проект за водния цикъл на града. Проект № 58-131-13-13 - „Техническа помощ за подготовката на интегриран проект за водния цикъл на град Троян“, е на стойност 3 411 646 лв. От тях 2 729 316,80 лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, а останалите 682 329,20 лв. са от националния бюджет на България. Срокът за изпълнението му е 15.06.2010 г.

След осъществяването на проекта общината трябва да разполага с качествени и пълни инвестиционни предложения, с които да кандидатства за по-нататъшно европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда” за реновирането на целия ВиК сектор в града.

На конференция в Троян, където беше представен проектът, Вера Добрева-Съботинова, директор на дирекция „Планиране и инвестиционна политика” в Община Троян, обясни мотивацията на общината да кандидатства за осъществяването му и очакваните резултати след неговата реализация.

Недостатъчно добре развитите инфраструктурни системи за водоснабдяване и канализация в община Троян ограничават способността й да привлича инвестиции, което от своя страна влияе негативно върху нейната конкурентноспособност и в крайна сметка – върху жизнения стандарт на цялото население, посочи Добрева. Основните проблеми на водоснабдяването в Троян са значително амортизирания водопровод и спирателни кранове – основната част от вътрешната водопроводна мрежа на града е изградена през 60-те години на миналия век. Освен това, значителна част от нея (близо 60%) се състои от етернитови тръби. Резултатът от всичко това е големият процент загуби на питейна вода – около 58%. Канализационната система на града пък е с малък капацитет и се претоварва, особено по време на дъжд, което е предпоставка за разпространението на зарази.

Ето защо предложението, което общината очаква да бъде разработено по настоящия проект, трябва да предвиди подмяна на етернитовите тръби, а по отношение на канализацията – ремонт на съществуващите колектори и изграждане на нови, което да осигури присъединяването към канализационната система на още жители на Троян (към момента тя обхваща около 21 хил., или 80% от населението на града).

За изпълнител на консултантските и проектантски дейности по проекта чрез обществена поръчка е избрано Гражданско дружество „Аква БГ Троян”. Това е международен консорциум, в състава на които влизат 4 фирми, специализирани в изпълнението на различна част от дейностите – обясни инж. Трайчо Николов, управител на дружеството. „Сиат” ЕООД, гр. София, се занимава основно с канализационната мрежа, като проектира на територията на България, където има множество реализирани проекти. „Водоканалпроект – чисти води” ООД, гр. София, е специализирана в проектирането на водопроводни мрежи и съоръжения. Останалите две фирми - „Нирас” А/С (Дания) и „Нирас България” ЕООД, отговарят за финансово-икономическите анализи и имат опит в усвояването на средства от европейските фондове. Четирите компании работят заедно от 2005 г., като са разработили успешни проекти за Сливен, Кюстендил, Хисаря и др., които вече са получили финансиране, посочи инж. Николов.

Прединвестиционното проучване на консорциума показва, че ремонтът на ВиК-мрежата в Троян ще струва приблизително 45 млн. лв. Ако инвестиционният проект, които ГД „Аква БГ Троян” разработва, бъде впоследствие одобрен за финансиране и се осъществи, Троян ще разполага с 12,7 км нови и 10,3 км реконструирани канализационни колектори и профили, както и 23 км ремонтирана вътрешна водопроводна мрежа.

Последна промяна: 16:30, 6 Ноември 2020
Разглеждания: 402

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook