Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Подкрепа на кадри в сектор "Здравеопазване"

21
Яну
2021
podpisvane-stipendia-zdraveopazvane.JPG

На заседанието на Общински съвет-Троян през месец септември 2017 г., Кметът на Община Троян предлага 2000 лв. за стартиране работата на „Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Троян“.

През месец юли с Решение № 521 на Общински съвет - Троян беше гласувано учредяването на фонда, който има за цел да способства за решаване на проблеми, свързани с недостиг на специализирани кадри в сектор „Здравеопазване“ в троянските лечебни заведения.

Дейността на Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Троян се извършва от петчленна Комисия, в състава на която  участват: двама общински съветници, избрани от Общински съвет Троян,   Управителите на МБАЛ – ЕООД,  Троян и Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести - Троян  и един представител на общинската администрация, определен от кмета на общината;

Фондът подпомага студенти, които се обучават за лекари, медицински сестри, акушерки и лаборанти, от каквито остро се нуждаят болниците в Троян. Стипендии се изплащат за пет месеца от всеки семестър. Средствата се осигуряват от бюджета на Община Троян. Те могат да се набират и чрез публични финансови програми и проекти, дарителски и благотворителни кампании и се определят всяка календарна година, заедно с бюджета на Община Троян, по предложение на комисията по този правилник. Средствата, отпуснати за стипендии за едно лице, са в размер до 60% от минималната работна заплата за страната месечно. Едно от условията за получаване на финансовото подпомагане е студентите да са сключили предварителен или трудов договор с лечебно заведение със седалище в община Троян.

Последните години показват, че Общинските фондове са добре работещ механизъм. Надеждите, които се възлагат на Фонда за подкрепа на професионалното развитие, е да стимулира повече млади квалифицирани кадри дълготрайно да се реализират в троянските лечебни заведения.

Приет е и правилник за организацията и реда на работа на Фонда.

Към момента стипендианти по фонда са трима наши граждани.

 

Активни приложения:

1. Правилник за организацията и реда на работа на Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор "Здравеопазване" на Община Троян.

2. Заявление, декларация и предварителен договор.

Файлове и ресурси

Последна промяна: 13:07, 27 Март 2024
Разглеждания: 3513

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook