Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Започна общественото обсъждане за приемане на Правилник за изменение на Правилник за организация и реда на работа на Общински фонд за асистирана репродукция

17
Юни
2024
асистирана репродукция

През настоящия управленски мандат особено предизвикателство ще бъде работата в посока насърчаване и стимулиране на раждаемостта и борба с демографската криза. Община Троян в продължение на 11 години работи за популяризиране дейността на Общинския фонд за асистирана репродукция сред двойките, като се стреми да достигне до тези с репродуктивни проблеми. Поради чувствителността на темата, официална статистика на двойките с репродуктивни проблеми няма.

В стремежа си да стимулира повече двойки, тръгнали по тежкия път на лечение на репродуктивни проблеми в мечтата за собствено дете, Община Троян публикува за обществено обсъждане нов Правилник за организацията и реда на работа на Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в Община Троян, приет с Решение № 193/27.09.2012 г.

От началото на съществуване на Фона до момента са подпомогнати 86 двойки, а родените деца са 21. Средствата, отпускани на семейства и двойки за финансово подпомагане са в размер до 2000 лв. и от утвърждаването на Фонда до момента не са променяни. За последните 11 години се отчита повече от 50% ръст при стойността на всички медицински услуги и медикаменти, свързани с ин витро процедури, което е видно от представените документи. Всичко това е предпоставка за завишаване на отпусканата помощ, като предлагаме увеличение от 2000 лв. на 2500 лв. на една двойка.

Общият размер на средствата за отпускане на финансовите помощи по реда на Правилника се определя от Общинския съвет с ежегодно приемане на бюджета на Община Троян, като за 2024 г. разчетените средства са 25 573 лв., които след увеличаване на помощта ще са достатъчни за подпомагане на 10 семейни двойки.

Правилникът ще е достъпен на сайта на Община Троян за обсъждане до 11.07.2024 г.

 

Снимка: Интернет

Последна промяна: 15:43, 17 Юни 2024
Разглеждания: 94

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook