Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Започва нова фаза в проектирането на кооперативния пазар в град Троян и прилежащата му територия

11
Юни
2021
Започва нова фаза в проектирането на кооперативния…

На 1.06.2021 г. в гр. Троян се състоя среща с участието на кмета, зам. кмета, председателя на общинския съвет, главния архитект на Община Троян и проектанти, на която бе избрана и утвърдена концепция за промяна на облика на Кооперативния пазар. Заедно със заданието, тя ще служи за основа, по която да се разработи технически проект.

Избраната концепция е плод на тримесечна съвместна работа и решава належащите проблеми на пазара: предоставя ясно разделяне на постоянната търговска част от пространството за временна търговия, необходимо за четвъртъчния пазар; дефинира посоките за автомобилния достъп и режимите на зареждане на търговските обекти; канализира пешеходния поток, като обособява кът за бързо хранене и кът за почивка; и разбира се, предлага нов облик на видно амортизираната материалната част.

Основно желание и цел на екипа е благоустроената пешеходна част да бъде едно от предпочитаните и най-приятни места за отмора и социален контакт, а обемно- пространственото решение за новото покритие да се превърне в емблема за града.

Важен акцент в бъдещата строителна инициатива е, че реализацията ще се извърши на етапи. Това ще даде възможност четвъртъчният пазар да не преустановява дейността си. Ще се предоставят временни решения за изместване на функциите във всяка една фаза. В голяма степен масивният сграден фонд ще се запази и сегашните наематели на пазара (ресторантьори и търговци) ще имат възможност да подновят мястото си в една модерна, инфраструктурно много по-добре обезпечена и значително по-привлекателна за клиентите среда. Етапното планиране ще осигури възможност и за етапно финансиране.

През следващата 2022 година ще се търсят средства за започване на първа фаза от планираните дейности.

Обща цел е в най-кратък срок троянци да се радват на нов разпознаваем и обичан Кооперативен пазар, който да привлича нови търговци, осигурява калейдоскоп от събития като еднодневни тематични изложения, фермерски пазари, представяне на гостуващи и местни производители и същевременно да бъде любимо място за покупки, отмора и посещение.

 

Последна промяна: 08:54, 11 Юни 2021
Разглеждания: 1152

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook