Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Внимание! Повишена опасност от пожари!

10
Юли
2023
Внимание! Повишена опасност от пожари!

Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Троян

По прогнозни данни на НИХМ предстоят дни с преобладващи значително високи температури надхвърлящи 35 градуса по целзий. Това създава предпоставки за възникване на госки пожари особено в иглолистни насаждения каквито има и на територията на община Троян. Тези пожари са характерни с бързото си развитие и разпространение на големи площи. Гасенето им изисква голям ресурс от сили и средства и голям диапазон от време за пълното им потушаване особено в труднодостъпни местности. Към момента се активира и прибирането на реколтата от засяти есенници, което допълнително усложнява пожароопасната обстановка. Вероятността да възникне пожар в житен масив и да се пренесе в гората е значителна.

НЕОБХОДИМО е всички граждани на община Троян, както и преминаващите или пребиваващи на територията, да бъдат много внимателни при използване на открит огън. С особенно внимание трябва да се пребивава на територията на планините преминавайки покрай сухи тревни площи и горски масиви.

Паленето на огън трябва да става само на определените и обозначени места. Не се допуска палене на открит огън и оставянето му без наблюдение. Всички ръководители на хижи е нобходимо да определят места за палене на открит огън и предприемат необходимите мерки за обезопасяване на огнищата. Не се допуска да се изхвърля незагасен цигарен фас върху горими материал. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.

Винаги загасявайте огъня с вода и се убедете, че не са останали тлеещи въглени. Какви са действията при възникване на горски пожари:

  • Оценете обстановката, като се ориентирате за мястото, посоката на разпространение огъня.
  • Потърсете безопасен път да напуснете района.
  • Защитете дихателните си пътища по възможност с мокра кърпа.
  • Подайте съобщение на тел. 112
  • Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст

Последствията от горските пожари са многостранни:

Екологични - Обезлесяване и ерозия на почвите. Промяна на водния отток, нарушаване на топлинния и воден баланс на екосистемите. Унищожаване на уникални находища на редки, защитени видове, ограничаване на биологичното разнообразие. Влошаване на санитарното състояние на горите. Намаляване поглъщателния капацитет на СО2.

Икономически - Похабяване на горски ресурси след дългогодишно инвестиране - загуба на дървесина. Извънредно отделяне на средства за ограничаване на вредните последствия. Намаляване продуктивността на земите.

Социални - Влошаване на микроклимата и условията за стопанска дейност. Спад в туристическия бизнес.

---

РСПБЗН - гр. Троян

Последна промяна: 14:45, 10 Юли 2023
Разглеждания: 585

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook