Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

"В малкия голям свят на прилепите" - интерактивна инсталация с Антония Хубанчева

29
Сеп
2023
"В малкия голям свят на прилепите" -…

"В малкия голям свят на прилепите" - интерактивна инсталация с Антония Хубанчева ще гостува в Природонаучния музей в с. Черни Осъм на 10-ти и 11-ти октомври.

Тази вълнуваща експедиция представлява уникално съчетание между науката и изкуството, което ви отвежда в свят, където обекти и видеа в музея са подредени така, че да съживят прилепите. Посетителите ще бъдат ръководени от вдъхновяващ изследовател, който по увлекателен начин  ще предоставя информация за прилепите, за интересните аспекти на природата и какво представляват фалшивите новини.

 

>> турове с водещ – 5 лева за човек със задължително предварително записване на

тел. 069 622 371 или на имейл reservations@nsmus.com

>> част от инсталацията ще е отворена за посетителите на музея между 09 и 11 октомври 2023

 

*Туровете са подходящи за деца над 11 години

 

График на туровете с продължителност 60/70 минути:

10 октомври // 09:00 ч.

10 октомври // 11:00 ч.

10 октомври // 14:00 ч.

 

11 октомври // 09:00 ч.

11 октомври // 11:00 ч.

 

В света съществува толкова много видове прилепи, че те съставляват една четвърт от общия брой видове животни. Техният образ е преплетен с изключително интересни суеверия, вярвания и митове. Прилепите често предизвикват страх и биват изобразявани като злодеи в популярната култура. През последните години вниманието към тях е нараснало поради заподозренията, че може да са източник на коронавируса, въпреки наличието на научни доказателства, които отричат такива твърдения.

В съвременния свят прилепите се изправят пред сериозна заплаха. Унищожаването на техните местообитания, незаконният лов, изменението на климата и други фактори могат да доведат до тяхното изчезване, което в крайна сметка, може да има сериозни екологични последици.

Гостуването на инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ в с. Черни Осъм е изключително рядка възможност за публиката в региона да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално. В различните зали на Природонаучния музей ще бъдат разположени различни части от разказа в инсталацията. Публиката ще бъде не просто наблюдател, а директен участник. Множеството обекти, разположени на различни места в музея, ще позволят на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той ще се опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създава ултразвук в честотата на прилепите. Всеки човек от публиката ще има възможността да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата ще бъде и кратка надпревара по различаването на научната от псевдонаучната или невярна информация.

Повече за проекта и продуцентите: тук

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” програма „Едногодишен грант ‘22“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

В партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

 

 

Снимки  https://youtu.be/eoBtTnGivC0?si=MvfW0f2mo9463FNN (Боряна Пандова)

Трейлър https://youtu.be/QJOrdx8IWV0 (Иван Николов)

Дълго подробно представяне за партньори https://youtu.be/eoBtTnGivC0?si=MvfW0f2mo9463FNN

Web visuals https://drive.google.com/drive/folders/1_kwTRa_PmCDUKgoIZ4pfuPcWsRdLkY-O?usp=sharing

 

Последна промяна: 14:14, 29 Септември 2023
Разглеждания: 210

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook