Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Троян отбеляза 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски

19
Фев
2021
Троян отбеляза 148-та годишнина от гибелта на…

Всяка година на 19 февруари троянци се събират при паметната плоча на хана на Васил Спасов, където е основан Троянският революционен комитет, за да почетат заедно подвига и саможертвата на Апостола.

И днес, въпреки условията на пандемия, при спазване на противоепидемичните мерки представители на Община Троян; Общински комитет "Васил Левски"; училищата, носещи името на Левски, политически партии и институции поднесоха венци и цветя на признателност пред делото на великия българин, дал живота си за свободата на Отечеството.

Кметът на община Троян - Донка Михайлова, написа в своя фейсбук профил: "В епидемичната обстановка желанието ни мълчаливо да се поклоним заедно пред паметта на Апостола е искрен израз на гордост, уважение и национално самочувствие. Защото носим Левски в сърцата си."

Припомняме, че историята свидетелства за няколко посещения на Левски в Троян, първото от които е през 1869 г. Тогава той дава на троянци идеята да основат читалище, чрез което, освен просвещение и култура, да разпространяват идеята за свободата и да обединяват местните хора около нея. Последното посещение на Апостола тук е в края на декември 1872 г. – на път за Ловеч и Букурещ, няколко дни преди залавянето му в Къкрина.

 

 

Последна промяна: 15:30, 19 Февруари 2021
Разглеждания: 627

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook