Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Старо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международно училище по занаяти и кулинария

25
Сеп
2023
Старо училище в троянското село Голяма Желязна…

Неработещото училище отваря врати отново за необичаен учебен ден, който ще запознае жителите на региона с проекта “Шарена фабрика” и предстоящото съживяване на ключови сгради в селото.

20 септември 2023 г. — Старото училище в село Голяма Желязна в община Троян отваря отново врати за един ден на 30 септември (събота), за да посрещне жители на селото и региона за един необикновен празник. Поводът е официалното представяне на проекта “Шарена фабрика”, който ще възроди най-важните исторически сгради в селото — старото училище, баня и пекарна, и ще ги трансформира в международен образователен център по занаяти и кулинария. Специално за представянето инициаторите от “Шарената задруга” готвят разнообразна “учебна” и забавна програма за малки и големи. Тя включва работилници с троянски майстори и занаятчии, които ще преподават в бъдещото училище по занаяти, вкусна храна от преподавателите в кулинарното училище, както и музикални изпълнения, спортни активности и 3D прожекции, които са само част от шарената и образователна програма в деня на представянето.

Специални гости и участници в програмата през целия ден са съмишленици на проекта от Троян и региона, като музикантът Вероника Тодорова, волейболната легенда Христо Илиев, футболистът Михаил Иванов, майсторите — бъдещи преподаватели в “Шарената фабрика” Наталия Билчева, Емилия Емилева, Румен Георгиев, Петър Кондев, Христо Кирилов, Ася Асенова, Буряна Мирчева, Мария Иванова-Бейкър и кулинарните звезди от Братя Хлебари, Street Chefs, Claire Cafe и Механа Кайзера в с. Орешак. Официалната част на събитието от 16 часа ще запознае местните граждани с проекта и целите на училището, с архитектурните проекти за обновяване на историческите сгради и с плана за трансформация на трите ключови локации.

Инициаторите Роси Мутафчиева, Анна Българанова и Юри Стайков ще разкажат за вдъхновението си и дългосрочните цели на проекта, а архитектите Александър Василев, Румяна Павлитова и Владислав Михайлов ще представят архитектурните проекти и планове за съживяване на сградите и ще направят тематичен тур из тях. Световноизвестната българска акордеонистка Вероника Тодорова, родом от село Дебнево, ще поздрави всички гости с музикална програма. Бъдещите преподаватели по кулинария в “Шарена Фабрика” – Грета Цветкова от Claire Cafe, Пресиян Петров от Братя Хлебари, троянецът Петко Цочев и Димитър Добрев от Street Chefs ще предложат тематично меню в различните части на деня заедно с кулинарите от любимата на района механа Кайзера от с. Орешак.

“Вълнуваме се, че дойде моментът, в който да обявим официалния старт на проекта “Шарена фабрика” пред жителите на село Голяма Желязна. На 30 септември връщаме старото училище към живот за един ден, но целта ни е да направим това дългосрочно. Вярваме, че всяко селско училище заслужава отново да е пълно със смисъл и култура, и че бъдещият международен образователен център ще се отрази благоприятно върху развитието и качеството на живот в целия красив троянски район. Очакваме всички в класните стаи, за да ги запознаем с нашите партньори и преподаватели и да разкажем лично повече.” – споделя Росица Мутафчиева, двигател на инициативата “Шарена задруга”.

 

Бъдещата “Шарена фабрика” е рядък позитивен пример за развитие на потенциала, който крият изоставените сгради в малките населени места в цяла България. Концепцията за развитие на “Шарената фабрика” стъпва на местната култура и традиции и в училището бъдещото училище се преподават традиционните занаяти от района като Грънчарство, Керамика, Дърворезба, Скулптура в дърво, Реставрация и Рециклиране на мебели, Иконопис, Тъкане, Плъстене, Везба и Изработка на фолклорна носия. ​В училището за кулинарни изкуства Шарената кухня пък ще се преподава Балканска и Френска кухня, Хлебарство и пекарство, Сладкарство, Специализирани курсове и Майсторски класове, като всички курсанти ще получават международно призната диплома от едно от най-старите професионални училища по гастрономия в Европа Ferrandi Parris.

 

Подробна програма за събитието може да откриете по-долу:

 

ОБРАТНО НА УЧИЛИЩЕ — ПРОГРАМА

11:00 – 11:30 ПЪРВО МЕЖДУЧАСИЕ

Закуска от Братя Хлебари

​​11:00 – 16:00 — ВЛЕЗТЕ В ЧАС ПО:

 

ФИЗКУЛТУРА

Тренировка с вицеолимпийския шампион и бивш треньор на Националния отбор по волейбол Христо Илиев – 11:30-12:45; 14:30-15:15

Футболна тренировка с футболиста Михаил Иванов – 12:45-13:30; 15:15-16:00

 

ПРИРОДОЗНАНИЕ

Работилница с троянски билки, рецепти и съвети за тяхната употреба от Алекс Йорданова – 12:45-13:30; 15:15-16:00

 

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Изнесен урок по рисуване на Старото училище с художник – 11:00 - 16:00

 

ИСТОРИЯ

Разкази и спомени от старата Желязна и нейното училище – 11:30-13:30; 14:30-16:00

 

ТРУД И ТВОРЧЕСТВО

Грънчарство на плочки Азулежу с майсторите Емилия Емилева и Румен Георгиев – 11:30-12:45; 14:30-15:15

Иконопис и дърворезба с майсторите Христо Кирилов, Наталия Билчева, Петър Кондев –  12:45-13:30; 15:15-16:00

 

ДОМАКИНСТВО

Работилници по тъкане с майстор Ася Асенова – 11:30-13:30; 14:30-16:00

Везба и шивачество с майстори Буряна Мирчева и Мария Иванова - Бейкър – 12:45-13:30; 15:15-16:00

13:30 – 14:30 — ГОЛЯМО МЕЖДУЧАСИЕ

Обяд със Street Chefs

15:30 – 16:30 —СЛАДКО МЕЖДУЧАСИЕ

Следобедни сладкиши от Claire Cafe

16:00 – 17: 00 — ЧАС НА КЛАСНИЯ

Официално представяне на „Шарена Фабрика“

17:00 – 18:00 — СВОБОДНО ИЗБИРАЕМА ПРОГРАМА

Музикална програма с Вероника Тодорова от с. Дебнево и формация от фолклорен колектив „Плетеница“ с ръководител иконописецът от “Шарена фабрика” Наталия Билчева

Коктейл с традиционни специалитети от Механа “Кайзера”, с. Орешак

18:00 – 19:00 — АРХИТЕКТУРА

Обиколка на сградите с архитектите на "Шарена Фабрика" арх. Александър Василев, арх. Румяна Павлитова, арх. Владислав Михайлов.

 

За повече информация:

Симона Василева

Агенция Imp-Act

0883355502
simona@imp-act.agency
https://imp-act.agency/

 

Последна промяна: 14:25, 25 Септември 2023
Разглеждания: 868

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook