Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

СРЕЩА ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2024/25 ГОДИНА

22
Дек
2023
СРЕЩА ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА…

Предварителна работна среща за определяне на профилите и професиите,  по които ще се осъществява държавния план- прием за учебната 2024/ 2025 година се проведе на 21.12. 2023 г. в салона на Община Троян. На събитието, организирано от РУО – Ловеч и Община Троян,  присъстваха г-н Виктор Стойчев- областен управител на област Ловеч, началникът на РУО – Ловеч - д-р Иваничка Буровска, г-жа Даниела Йотова – старши експерт професионално образование,  директори  на средните училища в община Троян, които предлагат обучение след основно образование, представители на местния бизнес, директора на Бюрото по труда – г-жа Ивелина Радева и общинска администрация. След обсъждане на училищно ниво, съгласно изискванията на МОН за  ориентиране към STEM специалности и  повече професионални паралелки, училищата трябва да изготвят до началото на м. януари своите окончателни предложения.

Очаква се през следващата учебна година да се реализират 9 паралелки,  колкото са реализирани и през миналата учебна година при среден брой от 22 ученици. Броят на завършващите седмокласници е с 12 по- малко спрямо миналата година, но е  достатъчен за потенциалното реализиране на първоначалните намерения на училищата.  Промяна в приема си предлага единствено ПГМЕТ „Акад. А.Балевски“ – Троян, която предлага специалност „Спедитор- транспортьор“, като ще търси съдействие на местния бизнес за осигуряване на практика и стаж за дуална форма във втори гимназиален етап.. Специалността гарантира на постъпващите в нея възможността за безплатно свидетелство за управление на МПС и сигурна реализация в работещите в община Троян фирми. Другите специалности, които традиционно се предлагат в ПГМЕТ са: „Експлоатация на автомобилния транспорт“,  „Мебелно производство“ и  „Машини и системи с ЦПУ“ .

Средно училище „Свети Климент Охридски“ също предлага професионална паралелка с практическо обучение по професията „Икономист – информатик“  с учебна практика във фирмата TSD SERVICES , както и прием в профил „Математически“ с интензивно изучаване на английски език. 

Средно училище „Васил Левски“- Троян запазва традиционния си прием в профилите  „Чужди езици“, „Софтуери и хардуерни науки“ и професионалната паралелка „Организация на хотелиерството“. 

Средно училище „Васил Левски“  с. Черни Осъм  отново ще предложи единствената за страната професия „Планински водач“, уникална както за страната, така и за региона ни. Професията е защитена  и привлича кандидатстващи ученици и от други области. Г-жа Тодорова – заместник – кмет на община Троян, подкрепи направените предложения, съобразени с материалната база и възможностите на училищата и пожела на училищата успешна кампания и реализиран балансиран прием.

Файлове и ресурси

Последна промяна: 09:13, 22 Декември 2023
Разглеждания: 175

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook