Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Среща – разговор със зам.-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев

07
Юли
2021
Зам.-министър Георги Събев

Община Троян кани селскостопански производители от региона на среща-разговор със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев в Информационно - културния център,  сряда /07.07.2021 г./ от 16:00 ч.

Основна тема на разговор ще бъде използването на термина за качество „планински продукт” и възможността за включването на троянски производители към тематичния национален регистър. Терминът за качество „планински продукт“ е европейски, като само няколко държави го използват. България  има тази възможност от 2 години. Повечето населени места в община Троян попадат в обхвата му и могат да го използват. От него могат да се възползват всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. Необходимо е да отговарят на определени изисквания. За пчеларите и растениевъдите е нужно обектът (парцел или пчелин) да се намира на територията на общината. При животновъдите се изисква доказване на произхода на фуража. Процедурата и включването в регистъра са безплатни.

Преди няколко години  г-жа Донка Михайлова и бившия изпълнителен директор на НСОРБ  Гинка Чавдарова  внесоха в Икономическия и социален съвет становище по прилагането на тази европейска политика в България.

„Нещата започват да се случват. Топката е в наши ръце, а ползата – и за икономическото развитие на общината, и за производителите на храни, и за потребителите“, пояснява още г-жа Михайлова – кмет на община Троян.

Поканени са всички заинтересовани за участие в срещата!

Последна промяна: 08:19, 7 Юли 2021
Разглеждания: 439

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook