Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Седем проекта за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради ще получат финансиране

22
Яну
2024
Седем проекта за повишаване на енергийната ефективност…

През изминалите два мандата (2019 – 2023 г. и 2015 – 2019 г.) Община Троян съумя да подготви необходимите документи и да получи финансиране за реализирането на редица проекти за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради (МЖС) за общо 38 бр. жилищни сгради със 780 бр. жилища и 15 стопански обекти в тях, както и 6 бр. публични сгради. В края на мандат 2019-2023 г. жители на Троян отново проявиха инициатива и доверие в експертите на администрацията и Община Троян подаде 15 проектни предложения по процедура № BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз.
В последните дни на 2023 г. стана ясно, че 7 от подадените проектни предложения ще получат финансиране. Това е една висока оценка за съвместната работа на експертите от администрацията и сдруженията на собствениците, отчитайки факта, че има общини, в които нито един проект не е одобрен за финансиране. Резултатите от извършената оценка бяха публикувани на сайта на МРРБ на 22.12.2023 г. https://www.mrrb.bg/bg/756-bloka-sa-odobreni-za-sanirane-po-plana-za-vuzstanovyavane-i-ustojchivost/, а от 08.01.2024 г. са налични и в публичния модул на ИСУН 2020. 
Процедурата беше обявена на 20.12.2022 г., като допустими бяха многофамилни жилищни сгради, управлявани по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и проектирани преди 26 април 1999 г. В Община Троян заявления за интерес и финансова помощ бяха подадени за 15 многофамилни жилищни сгради с общо 559 обекта с жилищно предназначение. Общата стойност на проектните предложения беше приблизително 15 млн. лв. В резултат на извършената оценка са одобрени седем от сградите, а именно: МЖС на ул. „Христо Ботев“ №171-177; бл. 217 в ж. к. „Лъгът“; бл. 1 в ж. к. „Христо Смирненски“; бл.14 „Троянка“ в ж. к. „Лъгът“; бл. „Иглика 2“ на ул. „Генерал Карцов“ №138; бл. 218 - вх. Г, вх. Д и вх. Е в ж. к. „Лъгът“; бл. „Синчец“ на ул. „Генерал Карцов“ №136. Общата стойност на одобреното финансиране е 9 443 259,19 лв. и ще обхване 389 обекта с жилищно предназначение.
Нито едно от подадени от Община Троян проектни предложения не е отхвърлено, като останалите осем сгради са включени в списъка с резервни проектни предложения. В рамките на проектите ще бъдат изпълнени задължителните мерки, предписаните в резултат на извършеното обследване за енергийна ефективност, включващи: топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, под и покрив), подмяна на фасадната дограма, подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи, както и съпътстващите ги строителни и монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на сградата, в резултат на изпълнените мерки с енергоспестяващ ефект. Ще бъдат изпълнени и предписаните като задължителни в техническия паспорт строителни работи, свързани с отстраняване на локални дефекти и повреди, които не нарушават общата конструктивна устойчивост на сградите, мерки свързани с осигуряване на пожарна безопасност, изграждане на мълниезащитна и заземителна инсталация, осигуряване на достъпна архитектурна среда до входовете на жилищните сгради.
Планираните дейности ще доведат до подобряване на енергийните и експлоатационни характеристики на жилищните сгради и до намаляване на крайното потребление на енергия. Друг ефект на проектите е намаляване на емисиите на парникови газове, с което осезаемо ще се подобрят качеството на живот и условията на средата в гр. Троян.
Очаква се подписването на договорите за предоставяне на средствата по Плана да започне в рамките на следващите месеци. Изпълнението на дейностите по проектите ще стартира с провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители за изработка на инвестиционни проекти и изпълнение на строително-монтажните работи (инженеринг), което означава, че реалното изпълнение на строителните дейности може да стартира най-рано през есента, при благоприятни атмосферни условия или през пролетта на 2025 г. 
Община Троян благодари за проявения интерес от живущите в МЖС в Троян и припомня, че сдруженията на собствениците за сградите в резервния списък могат да кандидатстват за финансиране от Етап II на процедурата, където одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ, а останалите 20% следва да бъдат осигурени от собствениците. Срокът за кандидатстване е удължен от 16.01.2024 г. до 29.02.2024 г. Повече информация може да откриете тук:
https://www.troyan.bg/bg/novini/udalzhen-e-sroka-za-kandidatstvane-za-energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi-etap-ii  
 

Последна промяна: 09:58, 22 Януари 2024
Разглеждания: 241

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook