Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Подготовката за изборния ден върви нормално

29
Мар
2023
Подготовката за изборния ден върви нормално

В Община Троян тече активна подготовка за нормалното протичане на изборния ден.  Всички изборни книжа и материали вече са доставени в администрацията и се охраняват съгласно Изборния кодекс. В момента е в ход тяхното обработване и разпределяне. Разпределят се устройствата за видеонаблюдение и протоколите за гласуване и бюлетините и специализирана хартия за машинно гласуване. Преди това бяха подготвени параваните за гласуване в съответствие с новите изисквания на Изборния кодекс. Започна сглобяване на параваните в изборните помещения. Изборните книжата се охраняват от служители на РУ на МВР. В събота ще бъде извършена доставката по секции на всички изборни книжа и материали.

На основание чл. 18, ал. 1 от Изборния кодекс, във връзка с Указ № 28 от 31 януари 2023 г. на Президента на Република България още  през месец февруари със своя заповед Кметът на общината определи екип по организационно-техническата подготовка за произвеждане на изборите.

Определени са и техните отговорности:

  • Образуване и оборудване на избирателни секции на територията на община Троян, подготовка на всички изборни помещения за изборния ден;
  • Приемане и обработване на заявления от избиратели за включване в избирателните списъци;
  • Съставяне, обработка и обявяване на избирателни списъци;
  • Организиране провеждането на консултации за състав на СИК/ПСИК;
  • Подготовка, разпределение и раздаване на СИК на изборни книжа и материали – бюлетини, специализирана хартия за машинно гласуване, принтери, устройства за видеонаблюдение, протоколи и др.;
  • Цялостно транспортно обслужване на екипа и на членовете на СИК в общината и до РИК Ловеч;
  • Организация по заплащането на възнагражденията на СИК;
  • Поддържане на актуална информация на www.izbori.troyan.bg;
  • Прием и съхранение на изборни книжа след края на изборния ден.

На територията на общината са сформирани 62 секции, в които са назначени 496 членове. В 42 секции избирателите могат да гласуват и с машина.

Очакванията са, както винаги досега, изискванията на Изборния кодекс да бъдат изпълнени коректно и изборният процес да протече безпроблемно.

 

 

Последна промяна: 14:05, 29 Март 2023
Разглеждания: 309

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook