Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Пети рунд на битката за спасяване на общинските ВИК дружества

10
Юли
2024
ВИК

Община Троян отново е на боксовия ринг в защита на интересите на гражданите.

На 10.06.2024 г. МРРБ публикува на Портала за обществени консултации беше внесен пети официален проект на Закон за водоснабдяване и канализация (ЗВиК), след предходните варианти от 2020 г., 2022 г. и 2023 г.

Отново като основен мотив за разработването на закона се посочва изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Държавата вече се отказа от „неоспоримия“ аргумент „Европа така каза“, тъй като на въпроси на български евродепутати в Европалламента Еврокомисията отговори, че предложението за консолидация (по-коректно е да се каже „национализация“) е на българската страна в хода на преговорите за регионалната оперативна програма от предходния програмен период.

Основните две промени в Закона от последния му вариант са следните:

1. В раздел „Регулиране на цените на ВиК услуги“ за първи път се въвежда двукомпонентност на цената на водата: 

  • фиксиран компонент за достъп до услугите по чл. 59, ал. 1 по видове (доставяне на вода за питейно – битови цели; доставяне на вода с непитейни качества; отвеждане на отпадъчните води от имотите на потребителите чрез канализационната мрежа; и пречистване на отпадъчните води). Този компонент ще се заплаща независимо от ползването или не на услугата. 
  • променлив компонент за цена на куб.м потребени количества от услугите по чл. 59, ал. 1 по видове. 

2. В Преходни и заключителни разпоредби (ПРЗ) са намалени сроковете за консолидация на ВиК операторите от 6 месеца на 3 месеца от влизане в сила на закона.

Датата на приключване на публичното обсъждане  е 10.07.2024 г. НСОРБ изпрати в срок своето становище на МРРБ. Становището е одобрявано вече четири пъти от УС, в рамките на всяко от предходните обществени обсъждания.

В общественото обсъждане на този пети вариант за законопроект община Троян участва с аргументи във вече внесеното становище на НСОРБ от името на българските общини. В четвъртък на заседание на УС на НСОРБ Донка Михайлова ще внесе предложение за становище на УС на НСОРБ за по-нататъшните действия по евентуалното обсъждане на законопроекта н Народното събрание и Министерски съвет.

Община Троян има готовност да извърви целия необходим път, вкл. и до внасяне на евентуално приет закон в Конституционния съд, за да защити на интересите на гражданите на общината за плащат по-ниска цена на ВиК услугите, да продължи тенденцията за по-високи инвестиции в мрежата и по-добро управление на материалните активи, създадени с много усилия.

Последна промяна: 11:55, 10 Юли 2024
Разглеждания: 117

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook