Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян започва раздаване на пакети с хранителни продукти получени от Областния съвет на БЧК -Ловеч в изпълнение на Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, Операция „Подкрепа“

10
Апр
2024
 Община Троян започва раздаване на пакети с…

На 09.04.2024 г. Община Троян получи от Областния съвет на БЧК – Ловеч хранителни продукти осигурени от Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, Операция BG05SFPR003-1.004 „Подкрепа“, финансирана от Европейски социален фонд плюс за подпомагане на най-нуждаещите се лица.

1725 едночленните и двучленни семейства от ще получат малък пакет с 15 вида храни  с тегло 10,89 кг. и включва продукти от първа необходимост по един брой: брашно, ориз, спагети, лютеница консерва, зелен фасул консерва, домати консерва, грах консерва, гювеч консерва, конфитюр, пиле фрикасе консерва, риба консерва, зрял фасул консерва, леща, захар и олио.

117 семействата с по трима и повече членове ще получат голям пакет с тегло 38,47 кг. от същите храни, както следва: 6 пакета брашно, 3 кг. ориз, 3 пакета спагети, 5 кутии лютеница консерва, 3 кутии зелен фасул консерва, 4 кутии домати консерва, 3 кутии грах консерва, 3 кутии гювеч консерва, 3 кутии конфитюр, 3 кутии пиле фрикасе консерва, 3 кутии риба консерва, 3 кутии зрял фасул консерва, 3 кг. леща, 3 пакета захар и 3 бутилки олио.

За лицата и семействата от гр. Троян раздаването е организирано в пункт на ул. „Македония“ № 38 с работно време от 9 до 13 ч. и от 14 до 16 ч. часа всеки ден от понеделник до петък в периода от 10.04.2024 г. до 23.05.2024 г.

За правоимащите лица от селата, ангажимент за раздаване на хранителните пакети имат кметовете и кметските наместници по населени места.

Списъците № 1 и № 2 на подлежащите на подпомагане лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“  и са предоставени на БЧК-Ловеч.

Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства, подпомагани на различни основания от дирекциите „Социално подпомагане“ и включват следните категории:

1. Лица и семейства, подпомагани по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023 г./2024 г.

2. Лица с ниски доходи на член от семейството, които получават месечни помощи за отглеждане на дете по реда на чл. 8, ал. 1 и 5 от Закона за семейните помощи за деца  през месец януари 2024 г.  

3. Лица с над 90% степен на увреждане, с определено право на чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, които получават месечна финансова подкрепа по чл.70 от Закона за хората с увреждания  през месец януари 2024 г.  

 4. Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл. 8д от Закона за семейните помощи за деца през месец януари 2024 г.   

5. Лица и семейства, получили еднократни или получаващи месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето през месец януари 2024 г.   

6. Лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане или на друго нормативно основание, въз основа на инцидентно възникнали обстоятелства през месец януари 2024 г.   

7. Лица или семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление за  отоплителен сезон 2023 г./2024 г., поради надвишен диференциран доход за отопление или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, което не променя нивото им на материално лишение.

В акцията при разтоварване на получените хранителни продукти се включиха 30 лица: 13 служители на Районна служба „Пожарна и безопасност и защита на населението“ гр. Троян, 4 доброволци от „Доброволно формирование“ Троян, включително заместник-кмета г-н Николай Райковски, 4 доброволци от БЧК-Троян, 4 лица отработващи 40 часа месечно в социални програми на общината, получаващи социални помощи, 2-ма служители на социални услуги, 2-ма потребители на социална услуга за лица с умствени затруднения. В подкрепа на доброволците Фирма „Елма 13“ - Троян осигури свой служител с мотокар за разтоварване на палетата с храни.

 Общината призовава гражданите от града отговарящи на целевите групи да проверят лично в пункта за раздаване или в Отдел „Социална и здравна политика“ на телефон: 0878901537, дали са включени в списъците за подкрепа по Програмата. За селата справка извършват кметовете и кметските наместници по населени места.

Община Троян благодари на доброволците, служителите и специално г-н Владо Хаджийски - Управителя на „Елма 13“ за проявената гражданска активност.    

Последна промяна: 15:57, 10 Април 2024
Разглеждания: 295

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook