Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян започва пилотно да използва компоста, произведен от общинското предприятие „Хемус-Ресурс“ АД, за наторяване на зелените площи в града

31
Мар
2022
Пролетно почистване

Община Троян започва да използва пилотната продукция от компост на Общинското предприятие за третиране на отпадъците „Хемус ресурс – Троян и Априлци“ ООД, за наторяване на зелените площи в града. Припомняме, че в откритата през миналата година компостиращата инсталация, вече се преработват био и зелени отпадъци от община Троян, а от тази ще постъпват и такива от община Априлци.

Приноc за производството на компоста имат всички граждани, които изхвърлят зелените си отпадъци в специално предназначените и обозначени съдове. Съдовете бяха поставени в града през лятото на миналата година. Отпадъците се събират отделно и се транспортират със специално предназначени за целта камиони до компостиращата инсталация. С настъпването на есента съдовете бяха прибрани за съхранение и ще бъдат отново поставени по местата през месец април.

Компостът е изцяло биологичен материал, който се произвежда от зелени отпадъци (цветя, трева, свежи и изсъхнали листа, части от храсти и клони) и в процеса на разграждането му в почвата я обогатява с хранителни вещества. Използването му предотвратява загубата на влага в почвата и я уплътнява, намалява растежа на плевелите и поддържа благоприятна почвена температура.

Количеството на първата партида компост, произведен от събраната през миналата година биомаса, е около 200 кг., като по-думите на Пламен Бойновски – управител на предприятието, в скоро време, със задвижване на производствения цикъл, ще има ежеседмична възможност за производство на значителни количества.

Първото място, в което ще бъде приложен новият метод, е градинката пред Информационно-културния център, която е сред най-посещаваните от малки и големи места, като се надяваме скоро произведените количества, да бъдат достатъчни за обработване на всички зелени площи в града.

 

 

 

Последна промяна: 08:41, 31 Март 2022
Разглеждания: 367

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook