Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян получи като дарение обслужваща сграда за общинската оранжерия от фирма „Техник Партнер БГ“ АД

09
Сеп
2022
общинската оранжерия

Днес, 07.09.2022 г.,  г-жа Донка Михайлова – Кмет на Община Троян  и г- Йоахим Вайл – изпълнителен директор на фирма  „Техник Партнер БГ“ АД подписаха официален договор за дарение, чрез който, изградената от фирмата обслужваща сграда към общинската оранжерия за био зеленчуци, става собственост на Община Троян.

Община Троян, която е сочена като един от добрите примери за иновации в областта на детското хранене, както  у нас, така и в чужбина,  измина дълъг път от обмяната на добри практики с европейски колеги по проекта „BioCanteens“, през намирането на подходящ терен и целево финансиране до пълноценно осъществяване на идеята за собствено производство на плодове и зеленчуци.

За 3 години, въпреки многото ограничения, породени от COVID кризата, Община Троян успя да създаде върху един общински имот с отпаднали функции – бившето училище „Отец Паисий“ в кв. „Кнежки лъг“, оранжериен комплекс, включващ 3 тунелни оранжерии (всяка с размери 8/25/3.5м., покрита площ от 200 кв.м. и поливна инсталация), обслужваща сграда и пчелин от 5 пчелни семейства.

Още през миналата година, оранжериите дадоха първите си плодове, а през тази година добивът е още по-добър. По данни на г-жа Мая Генкова, която е агроном по образование и на която е поверена грижата за оранжерията, реализираният към момента  добив за 2022 г. е: 650 бр. лук, 440 бр. салати, 2153 кг. краставици, 517 кг. домати, 321 кг. Пипер, 50 кг. тиквички. Цялото количество е насочено към детските заведения в общината и към потребителите на домашен социален патронаж.

В добавка, от 5-те пчелни семейства от пчелина са добити около 50 кг. мед, който е изследван от сертифицирана лаборатория и има сертификат за качество. Очакват се около 500 кг. от картофените насаждения. Припомняме, че в района на Троянско поле общината има засадени и две градини с  овощни насаждения от ябълки и сливи, които също дават добра реколта, като за тяхната поддръжка се полага изцяло доброволен труд от служители в общинска администрация.

Г-жа Михайлова изрази своята благодарност към г-н Вайл, който подкрепи каузата за подобряване на детското хранене в общината, като изгради със собствени средства и труд обслужваща сграда, в която ще бъдат съхранявани и обработвани зеленчуците. Тя е с площ от 162 кв.м. и включва битово помещение с баня, тоалетна и кухненски кът, два хладилни склада с помещение за подготовка на готовата продукция за съхранение между тях, склад за инвентар. Стойността на вложени от „Техник Партнер БГ“ АД материали и труд е в размер на 57 366 лева. Община Троян от своя страна оборудва съответните помещения с необходимия инвентар, а в хладилните складове бяха монтирани термоизолиращи камери и инсталации за съхраняване на плодове и зеленчуци.

Немският инвеститор, чиято фирма произвежда сглобяеми къщи, получи като подарък кошница с плодове от общинските овощни градини и мед от създадения миналата година общински пчелин. Особено ласкава за ръководството на Община Троян е неговата висока оценка за направеното до момента, като специално подчерта, че постигнатото в Троян е нещо, от което много немски градове следва да вземат пример.

Последна промяна: 08:11, 9 Септември 2022
Разглеждания: 454

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook