Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян отделя 80 000 лв. за почистване на речни корита

20
Окт
2022
почистване на речни корита

Тема, която стана болезнено актуална след трагедията в Карловските села, е почистването на речните корита. За настоящата бюджетна година, Община Троян е предвидила 80 000 лева за почистване на речните корита в няколко участъка на територията на общината, определени като проблемни след оглед, направен от експерти  от междуведомствена комисия, с участието на Община Троян, Басейнова дирекция Дунавски район, ДГС, РИОСВ и РД“ПБЗН“. След проведена, съгласно законовите изисквания, обществена поръчка, на 15 септември 2022 г. беше сключен  договор с фирма „Диел Трейд“, гр. София за извършване на необходимите дейности. Предвидените за почистване участъци са 5 - два в село Орешак, два в град Троян и един в село Балканец, като основният фокус на дейностите е в с. Орешак.

            Първият, предвиден за почистване участък в селото, е при моста в района на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, а вторият - при моста за махала Баба Стана. В описаните участъци беше почистена около 12 000 кв.м.  дървесна и храстовидна растителност, като в последствие добитата дървесина беше предоставена на кметствата в Орешак и Черни Осъм и на Дома за хора с увреждания село Дълбок дол.

Посредством тежка техника са почистени наносните острови и е подобрена проводимостта  на речното корито.

            Два са участъците от речното корито, които подлежат на почистване в Троян -  коритото на  река Попишка, в района между Службата за Пожарна Безопасност и НУПИ „Проф. Венко Колев“ и при бензиностанция „Лукойл“ .  На първата локация вече бяха почистени около 1200 кв. м.   дървесна и храстовидна растителност, а на втората, в най-кратки срокове, ще бъде премахнато опасно дърво по предписание на „Басейнова дирекция -Дунавски район“.

            Очаква се всички предвидени дейности да приключат до 21.10.2022 г.

Последна промяна: 14:38, 20 Октомври 2022
Разглеждания: 299

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook