Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

ОБЩИНА ТРОЯН НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА, ПОСВЕТЕН НА 115 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ХАДЖИЙСКИ

14
Окт
2022
ИВАН ХАДЖИЙСКИ

По случай 115 годишнината от рождението на именития български социолог и наш съгражданин  Иван Хаджийски Община Троян обяви конкурс за есе за ученици и студенти на тема „Бит и душевност на дигиталния българин“. Творбите бяха оценени от тричленно жури в състав: проф. Евдокия Борисова и доц. Юрий Проданов - преподаватели от Катедра „Журналистика и масови комуникации“ на ШУ „Епископ Константин Преславски“ и  доц. Борис Попиванов - представител на Институт по социология „Иван Хаджийски“ в град София.

От получените есета журито открои разсъжденията по темата на дванайсетокласничката от НУПИ „Проф. Венко Колев“- Диана Тодорова, заради коректното и по същество позоваване на текстовете на социолога и заради акцента върху оптимизма, важен при Хаджийски, заради добре осмислената връзка между индивидуални проявления на личността и социална среда. Авторката не само задава въпроси, но и търси техните възможни отговори в перспектива, като акцентира на отчуждението като основен проблем на съвременното общество и необходимостта да отговорим на въпроса „Кои сме ние?“.

На второ място е  класирано есето  на Иван Иванов, ученик от 10 клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. Неговите разсъждения по темата са отличени от журито заради оригиналния фокус върху проблематиката на отчуждението и завистта и трезвия критичен поглед към обезсърчителната картина на нашето дигитално бъдеще: съвременният млад  човек, потопен в глобалната информационна и комуникационна среда, е позагубил онези, според Хаджийски, позитивни черти на българина. Но пък поддържа кондицията на негативните (завист, алиенация, егоцентризъм), които намират хранителна среда в социалните мрежи.

„Темата ме провокира“, сподели самият Иван, „защото е насочена към нас, младото поколение, което все повече пренася живота си в социалните мрежи и все по-малко чете.“

Двете есета ще бъдат публикувани в електронно издание „Литермедия“ на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Трето място не беше присъдено.

Текстовете на наградените есетата, без корекции, може да прочетете тук:

Файлове и ресурси

Последна промяна: 08:55, 24 Октомври 2022
Разглеждания: 274

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook