Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Троян финансира обучение на троянски деца в Телерик Академия

27
Яну
2023
Община Троян финансира обучение на троянски деца…

През месец октомври 2022 г. в Троян стартира Училищна Телерик Академия, която предлага  занимания по кодиране и роботика с ученици от 5 до 7 клас. Мисията й е да подготвя следващите поколения за професиите на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици. Обучението се провежда в STEM центъра на СУ „В. Левски“-Троян и е напълно безплатно за учениците от всички училища, тъй като средствата са осигурени от Община Троян. В академията участват 25 троянски ученици. Заниманията по „Дигитални науки“ са базирани на игрите. В тях успешно се съчетават знания по роботика и програмиране със знания по различни други науки, развива се креативното и логическото мислене на учениците и умението им за работа в екип.

Занятието, на което екип от общинска администрация гостува на 26.01.2023 г., бе с тема  „Мисия до Луната“. Малките иноватори имаха предварителна задача да проучат възможностите за живот там. Те споделиха интересни факти: на Луната няма течна вода и атмосферата е много разредена, има огромен температурен диапазон от +116 до -179 градуса по Целзий, Луната е сеизмично активна и др. Предвид всички тези особености на малкия спътник на нашата планета, учениците имаха за задача да създадат робот, който да им помогне да построят база на Луната. Разделени на отбори, те работиха с лего строител WeDo 2.0. Направиха прототип, извършиха проверка по отношение на „поведението” и устройството му, записаха кратко видео, в което техният робот събира модулите на Луната. В края на урока имаше състезание между роботите на отделните екипи.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната образователна ИТ инициатива за ученици от 3-ти до 12-ти клас в България, но в град Троян се провежда за първи път. 

От създаването ѝ през 2010 г. до днес, тя е обучила над 17 000 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални технологии. Като въоръжава учениците с ключовите дигитални умения и развива тяхното логическо и креативно мислене, Училищна Телерик Академия им помага да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери. 

Повече за Училищна Телерик Академия ще откриете тук: https://www.telerikacademy.com/school

Заниманията на школата по програмиране и роботика  в град Троян продължават до края на учебната година.

 

Последна промяна: 11:48, 27 Януари 2023
Разглеждания: 273

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook