Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш!“, по повод Световния ден на сърцето – 29 септември

27
Сеп
2023
Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за…

„Използвай сърцето си, за да знаеш!“ - това е мотото на Националната информационна кампания на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) за Световния ден на сърцето, която ще се проведе в 8 града на страната, като Троян е един от тях.

ДКБ стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“ в Световния ден на сърцето 29 септември за четвърта поредна година. Тя ще се проведе в партньорство с Министерството на здравеопазването и Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) и в колаборация с Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология и Българската лига по хипертония. В община Троян съорганизатори на събитието са МБЛА „Д-р Георги Стоев-Шварц“ и Община Троян.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година.

Кампанията под егидата на Световната федерация на сърцето (WHF) акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Фокус на Световния ден на сърцето тази година са личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот. Приоритетни в кампанията са познанията за подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите - телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и др.

Кампанията „Използвай сърцето си“ обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които реализират социални инициативи за подобряване на здравето и насърчават активни промени в начина на живот на всички членове на обществото. През 2023 г. фокус на обединените международни действия на членуващите в Световната сърдечна федерация е силата на знанието – чрез нея можем да спрем убиец №1 в света и у нас - сърдечно-съдовите заболявания.

На 29 септември 2023 г. България отново се присъединява към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на различни обекти в червено, в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания. В нея се включват градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Русе и Троян.

 

Ръководството на МБАЛ – Троян кани представителите на местни и регионални медии, на 29.09.2023 г. в 14:00 ч. на среща с медиите и обществеността в конферентната зала на МБАЛ – Троян. В петък, жителите и гостите на града ще може да видят и тематична инсталация – сърце, до надписа Троян в централната градска част.

В 19:30 ч., в подкрепа на Световния ден на сърцето, ще бъде осветена част от фасадата на народно читалище „Наука – 1870 г.” в цвета, символ на деня - червено.

 

Последна промяна: 14:46, 27 Септември 2023
Разглеждания: 230

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook