Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

На 28 октомври, в 17.00 часа в Информационно-културен център, Троян ще бъде открита изложбата „Обгърнати в приказка“ на художничката Бистра Сирин

25
Окт
2022
На 28 октомври, в 17.00 часа в…

"Обгърнати в приказки" е дизайнерски проект, който свързва по уникален и нестандартен начин литературата и модата и включва серия от авторски илюстрации на художничката по български народни приказки, които са отпечатани върху лимитирана серия луксозни сатенени шалове. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи".

По време на изложбата ще бъдат представени както самите шалове, така и оригиналните илюстрации.

По време на откриването ще има кратък уъркшоп за тълкуване на приказния "код".

Концепция на проекта:

Във време на политическа нестабилност, небивала досега подмяна на ценности и смесване на култури, раси и народи, българинът все повече се нуждае от идентификация със своите корени, с мъдростта на своя род и народ, с образи и сюжети, които да го вдъхновяват в ежедневието и да го правят устойчив за разнопосочните ветрове на глобалния свят.

Така, приказните герои, могат да съпътстват ежедневието ни и да ни напомнят "кои сме", да ни обгръщат със своето "вълшебство" в трудни моменти (чрез психологическите механизми, заложени в приказките), да ни помагат да се припознаваме като наследници на изключително богата родова културна и духовна традиция, да ни дават самочувствие и да ни закрилят чрез своето културно послание.

 

Видео за проекта:

https://www.youtube.com/watch?v=w-YZF7rKZ30

Страница на проекта:

https://m.facebook.com/obgarnativprikazki/

 

Информация за Бистра Сирин

Бистра Трупчева, позната в повечето аспекти на своето творчество под артистичния псевдоним Бистра Сирин е родена през 1966 г. в гр. Видин.

Завършва Националната Художествената Академия в гр. София през 1992г. - магистърска степен „Изкуствознание“.

Интересът към синтез на изкуствата и мултикултурни проекти ще остане емблематичен за цялото й престоящо творчество.

Още дипломната й разработка в академията е на тема стилообразуване в облеклото и това е първата стъпка, довела до предстоящата изложба.

 

Работи, както в сферата на Визуалните изкуства - живопис, рисувана коприна, моден дизайн, сценография, костюмография, така и в сферата на литературата и сценичните изкуства (театър и кино).

Друга дейност, на която посвещава години е личностното развитие и неформалните методи на образование.

Разработва и води 3 литературни клуба за личностово развитие - "Жива Вода"- за анализ на вълшебни приказки; "Приключалка"-за колективно създаване на приказки по нейна методика; "Арфа на ветровете" - за творческо писане.

https://www.facebook.com/Pri.KLJU4ALKA

 

Режисира 3 музикално-поетични пърформанса; "Арена" и "Песни от Тракия"(София - Сити Марк Арт Център), "Девойко, мори хубава" (Кюстендил- галерията на Владимир Димитров Майстора)

Поставя детският спектакъл "Юнак Орпю се жени за мома Мала Врида" с участие на деца от клуб за личностово развитие към сдружение Поанта, София.

От 9 години работи също по национални и европейски проекти за обучения по изкуство и театър и за младежки обмен.

2021 г. създава по проект към НФК кратък филм-мюзикъл, за който, двамата с композитора Радослав Николов, разработват собствена музика.

https://www.youtube.com/watch?v=UyG1RvchFb4

 

Ежегодно разработва колекции живопис и рисувана коприна:

https://www.etsy.com/shop/BSerene

 

 

Последна промяна: 10:39, 25 Октомври 2022
Разглеждания: 259

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook