Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Мероприятия по случай 30-годишнината на художествена галерия “Серякова къща”

09
Сеп
2021
30 ЦВЕТНИ ГОДИНИ В ГАЛЕРИЯ „СЕРЯКОВА КЪЩА”

Тази година троянската художествена галерия  “Серякова къща” навършва 30 години. Във връзка с това,  Музеят на занаятите и Община Троян стартират редица мероприятия, с които тя да бъде отбелязана по подобаващ начин.

Още през 2020 година започна подготовката за отпечатване на обзорно издание, проследяващо историята на галерията от построяването на сградата на „Серяковата къща” до наши дни, когато вече тя е с 30 годишна история.

През пролетта на 2021 бе отпечатана юбилейна картичка на галерията, а през месец юни стартираха мащабни ремонтни дейности, касаещи подмяна на дограма и пребоядисване на зали и фасада.

В началото на август излезе от печат дългоочакваното обзорно издание, озаглавено „30 цветни години” , а в края на месеца окончателно ще приключат строителните дейности.

 

На 10-ти септември 2021 г. от 18.00 часа , Музеят на народните художествени занаяти и ОбщинаТроян организират празник „30 ЦВЕТНИ ГОДИНИ В ГАЛЕРИЯ „СЕРЯКОВА КЪЩА”.

С оглед спазването на противоепидемичните мерки, събитието ще се състои на открито пред галерия „Серякова къща“, като улица „Ангел Кънчев“ ще бъде затворена за МПС.

В залите на галерията ще бъде подредена  изложба с избрани картини на ПЕНЧО БАЛКАНСКИ, БОЧО ДОНЕВ, ИВАН ПЕЕВСКИ, ИВАН ШОШКОВ И ГРИГОР ПЪРВЕВ от фонд „Изобразително изкуство” на МНХЗПИ. Петимата автори са считани от изкуствоведи и галеристи за най-добрите национално известни починали троянски художници. Творбите са специално подбрани за изложбата, някои от тях реставрирани и непоказвани до момента.

Новото обзорното издание  „30 ЦВЕТНИ ГОДИНИ”  ще бъде представено от Нели Генкова - Маринова, чест посетител на галерия „Серякова къща” и модератор на поредица литературни събития.

За неговото написване са използвани архивни документи и снимки, както и материали от в-к „Троян 21”, в-к „Троянски глас” и други местни и национални  медии. Над текстовете са работили Елеонора Авджиева, Тотка Станчева и Мариела Шошкова. Редактор е известната издателка и преводач Невена Дишлиева – Кръстева.  

Луксозният предпечат и печат е дело на софийското студио Идея Дизайн, чиито собственик е художникът Валентин Щинков.

По-голямата част от фотографиите са направени през годините от  Цветан Тончев.

В изданието освен история и много снимки на отминали събития, са представени впечатления на известни личности, както и на напълно анонимни хора, посещавали галерията. Отредено е място за любопитни факти, споменати са по-известните меценати и покровители.

 

Празничната вечер ще бъде озвучена от джаз музика и съвсем не случайно са поканени да свирят Венци Благоев-тромпет, Невилян Гемижев – кларинет, Павлин Павлов – цуктромбон и проф. Владимир Радулов – пиано. Те са едни от първите джаз музиканти изнесли свой концерт в галерия „Серякова къща” през далечната 2012, още преди тези концерти да станат традиция тук. „Троян се превърна в Ню Орлеанс”, ще напишат медиите за събитието тогава.

На празничната вечер на галерията са поканени много гости от страната, художници, писатели, меценати. Във връзка с предстоящите мерки за Ковид, се обмисля вариант за изнасяне на събитието на открито.

Последна промяна: 17:01, 9 Септември 2021
Разглеждания: 861

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook