Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Медицинските специалисти от детските заведения и училищата в общините Троян и Априлци се включиха в обучение на РЗИ – Ловеч

На 02.02.2023 г. по предложение на Регионална здравна инспекция – Ловеч, в салона на община Троян се организира и проведе обучение и организационно-методична помощ на медицинските специалисти от здравните кабинети на детски градини, училища и детска ясла в общините Троян и Априлци.

Д-р Сийка Иванова, епидемиолог от Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Ловеч бе лектор на обучението. Тя запозна присъстващите с епидемичната обстановка в страната, характеризираща се с висока заболеваемост от скарлатина и варицела. Общинска администрация предостави на всички медицински специалисти писмото на доц. д-р д. м. Ангел Кунчев – Главен държавен инспектор, касаещо високата заболеваемост от скарлатина и варицела в страната и мерките, които следва да се предприемат за овладяването на епидемичния взрив.

Лекторът представи данни за епидемичната обстановка в област Ловеч и по общини за 2022 г. и началото на 2023 г. Обсъдиха се противоепидемичните мерки при болни и контактни на отделни заразни болести, предавани по въздушно-капков път, измененията в Наредба № 6 от 09.07.2019 г. за реда и условията за съобщаване на въздушно-капковите заболявания, начинът на провеждане на диагностика, профилактика и контрол, задължителната документация за постъпване в детско заведение, по отношение на задължителните имунизации. Разгледани бяха и Наредба 3/2007 г. и измененията в Наредба № 26/2008 г. за здравните изисквания за устройството и дейността на детските ясли и  детските кухни и здравните изисквания към тях.     

В хода на срещата медицинските специалисти споделиха опита си и трудностите, които срещат при набиране на информация за здравословното състояние на децата и учениците.

За овладяване разпространението на заразни заболявания бяха дадени указания за предприемане на мерки и действия: стриктно спазване на сутрешен филтър, засилена дезинфекция, проветряване и противоепидемичен режим на работа в детските и учебни заведения, съгласно указанията на Министерство на здравеопазването.

Последна промяна: 13:13, 6 Февруари 2023
Разглеждания: 335

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook